Кабаненко відповів Апаршину щодо відновлення ВМСУ

швидкісний катер

Адмірал Ігор Кабаненко відповів на тези озвучені Іваном Апаршиним – радником з військових питань Володимира Зеленського, щодо відмови від швидкого відновлення вітчизняних ВМС.

Нагадаємо, що Іван Апаршин, полковник запасу (62 роки, служив у збройних силах 1977-2008 рр) зокрема заявив: «...ми з вами сьогодні не спроможні протистояти Росії. І б я не хотів, щоб наші тут величезні експерти вимагали від нового президента невідкладно відновити Військово-морські сили», – маючи на увазі Азовське море та узбережжя.

Апаршин І б я не хотів, щоб наші тут величезні експерти вимагали від нового президента невідкладно відновити Військово-морські сили. Вони ж почали будувати там дві нові бази, для чого ви це робите? Ви, що думаєте якщо ви там на березі моря побудуєте ті бази і ви тим зупините його агресію?

Ігор Кабаненко, адмірал запасу (58 років, у ЗСУ до 2013 р.), екс-заступник Міністра оборони України (2014), перший заступник начальника Генштабу ЗСУ (2012-1013), на пропозиції Апаршина відреагував дописом у Facebook:

Кабаненко Щодо висловленого про Військово-Морських Сили в інтерв'ю (від 12.44 до 12.56 хв):

1. Суверенні морські акваторіі України – це виключна морська економічна зона, райони морегосподарської діяльності та морські транспортні коридори. Це те, що живить так звану Blue Economy – величезну перевагу розвитку будь-якої країни, яка володіє морем і надійно захищає це володіння.

2. Морські держави витрачають величезні ресурси на власні ВМС для захисту суверенних прав на морі, бо воно того варто. Водночас, прибережні країни починають розуміти переваги моря тоді, коли його втрачають.

3. Під час війни, хоч і не оголошеної, відкритий фланг – це завжди слабкий фланг, особливо на морі. Без ВМС не буває морських перемог – лише втрати.

4. В історії нема прикладів успішних протидесантних операцій на морі з опорою виключно на ПДО узбережжя приморським угрупованням сухопутних військ. Більше того, усім успішним амфібійним операціям передувало досягнення панування на морі. Тобто, з берегу морські проблеми ніколи не розв’язати – для надійного захисту від агресії з моря потрібні надійні ВМС.

5. Україна спроможна в короткі історичні строки побудувати, насамперед за допомоги партнерів, угруповання сил стримування & реагування на Азові і в Чорному морі. Але, не можна далі гаяти час і ресурси.

Тобто, слід вимагати від новобраного Президента НЕВІДКЛАДНО розпочати відновлення ВМС ЗС України – формування пакету доцільних спроможностей для асиметричного стримування/адекватного реагування на загрози з морського напрямку. Пріоритети – високошвидкісні бойові військово-морські платформи. Морська авіація і пошуково-рятувальне забезпечення також в тренді. Але, першочергове – це високоманеврені бойові платформи.

Знов же історичний досвід: якщо у країни нема ВМС – у неї нема моря. Нема моря – нема прибережних територій. Нема прибережних територій – нема морської держави...