Нові звання у ЗСУ – законопроект прийнято за основу

Депутати не схвалили нові звання та зміну статутів

Верховна Рада прийняла за основу законопроект № 10181 щодо запровадження сержантських звань у Збройних Силах України відповідно до колонки «NATO Code» згідно з STANAG 2116.

Проект закону підтриманий 231 народним депутатом. Підготовка проекту до розгляду у другому читанні відбуватиметься за скороченою процедурою.

Законопроект спрямований на удосконалення законодавства України з питань проходження військової служби з метою упорядкування дисциплінарних повноважень посадових осіб, врегулювання деяких питань повсякденної діяльності, визначення прав та обов’язків сержантського (старшинського) складу та деяких інших посадових осіб Збройних Сил України.

Пропонується запровадити нову шкалу військових звань. Крім того, передбачається поділ сержантського і старшинського складу на молодший і старший склад.

Армійські званняКорабельні звання
Рядовий склад
рекрутрекрут
солдатматрос
старший солдатстарший матрос
Сержантський і старшинський склад
Молодший сержантський і старшинський склад
молодший сержантстаршина 2-ї статті
сержантстаршина 1-ї статті
Старший сержантський і старшинський склад
старший сержантголовний старшина
перший сержантголовний корабельний старшина
штаб-сержантштаб-старшина
Вищий сержантський і старшинський склад
майстер-сержантмайстер-старшина
старший майстер-сержантстарший майстер-старшина
головний майстер-сержантголовний майстер-старшина

Передбачена також зміна граничного віку перебування на військовій службі для сержантів, що усуває проблему коли сержант за законом не може дослужитися до пенсії у зв'язку із колізією чинного законодавства, що на Ukrainian Military Pages висвітлювалося раніше.

Відповідно граничний вік перебування на військовій службі пропонується встановити:

  • для військовослужбовців рядового, молодшого сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом, – до 45 років;
  • для військовослужбовців старшого сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом, – до 50 років;
  • для військовослужбовців вищого сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом, – до 55 років;

Зауваження. Зміни граничного віку стосуються лише мирного часу (чинна норма 45 років для всіх солдатів та сержантів). Наразі ж діє особливий період і до його закінчення граничний вік для всіх військовослужбовців встановлений у 60 років (стаття 22 ЗУ «Про ВОіВС»).

Законопроектом пропонується визначити обов’язки для нових посад, зокрема, у Статуті внутрішньої служби ЗСУ - для посад «головний сержант (головний старшина) бригади, полку, батальйону, дивізіону, «начальник медичного пункту бригади, полку, батальйону, дивізіону, роти», «сержант-інструктор, старший інструктор (старшина-інструктор)», «інструктор з тактичної медицини роти (батареї)», «сержант з матеріального забезпечення» тощо.

Крім того пропонується внести зміни до Дисциплінарного статуту щодо заохочень та дисциплінарних стягнень, щодо порядку ритуалу підняття Державного Прапора України до Стройового статуту, щодо порядку несення гарнізонної та вартової служби, а також оновлено положення про гауптвахту до Статуту гарнізонної та вартової служби Збройних Сил України.

Також у разі схвалення законопроекту у військових частинах запровадять Книги пам’яті куди включатимуться відомості про військовослужбовців, які загинули під час виконання військового обов’язку із захисту територіальної цілісності та незалежності України.