США можуть розпочати поставляти Україні ПЗРК

США можуть розпочати поставки Україні ПЗРК

Виключити обмеження на продаж переносних зенітних ракетних комплексів – поправка до закону про фінансування міноборони США, яка може дозволити поставляти ракети Україні.

Ініціатори поправки – провідні законодавців комітету Палати представників з міжнародних справ демократ Еліот Енгел і республіканець Майкл Мак-Кол, повідомляє Defense Express.

Такий крок стане чітким сигналом Кремлю про позицію Конгресу щодо війни в Україні. На думку колишнього посла США в Україні Стівена Пайфера, це логічний наступний крок після рішення США поставляти ракети Javelin українським збройним силам.

«Не думаю, що це породить більше проблем, ніж поява ракет Javelin», – заявив Пайфер, який сьогодні є науковим співробітником Інституту міжнародних досліджень Фрімана-Споглі при Стенфордському університеті.

Пайфер також зазначив, що для ПЗРК поки не знайдеться негайного бойового застосування, оскільки російські військові літаки не використовувалися в конфлікті. Однак обидві сторони конфлікту широко використовують безпілотники.

Ініціатива є частиною більш широких зусиль Конгресу щодо посилення військової підтримки України. Два окремі законопроекти, які знаходяться на розгляді в Палаті представників і Сенаті, передбачають надання Україні щорічної військової допомоги в розмірі до 300 мільйонів доларів – більше, ніж в попередні роки.

Також Законопроект Палати представників вперше закликає поставляти Україні протикорабельні ракети та озброєння берегової оборони – у відповідь на інцидент у листопаді 2018 року, коли російські військові кораблі захопили три українських судна і 24 моряки в Керченській протоці поблизу Кримського півострова.

США можуть розпочати поставки Україні ПЗРК Запуск ПКР RGM-84 Harpoon

Читати також:Міноборони США уклало контракт на виготовлення ПТРК Javelin для поставок Україні