Майже 100 нових елементів форми для військових

Майже 100 нових елементів форми для військових

У 2019 році для військових розроблятимуть майже 100 нових зразків форми та спорядження, також удосконалять 75 предметів відповідно до стандартів НАТО та сучасних технологій.

Про це вчора на брифінгу розповів начальник управління розвитку речового майна Головного управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ Віталій Рябов.

Зокрема він зазначив, що фахівці ГУРСМЗ активно беруть участь у роботі експертних груп Європейської оборонної агенції, що дозволяє стандартизувати методи і критерії оцінки предметів військової форми одягу на рівні армій країн Європи.

Українська військова форма розробляється відповідно до Плану розробки технічних специфікацій Міністерства оборони України. Зокрема у 2019 році вже:

  • розроблено та доопрацьовано 37 предметів речового забезпечення, на які затверджено технічні специфікації МОУ, з них 33 предмети спеціального одягу для ССпО, гідросистема для питної води та чохол до неї.
  • вдосконалено сумку транспортну індивідуальну, джемпер та пуловер;
  • завершено військові дослідні випробування нових зразків повсякденної форми одягу для військовослужбовців-жінок. Зараз удосконалюються зразки кітеля жіночого, спідниці, пальта, взуття (як туфель, так і чобіток утеплених). Опрацьовується питання щодо покращення показників якості тканини для сорочок формених. Заплановано розробити штани, плащ демісезонний та кашкет;
  • завершено випробування костюма спортивного та кросівок.

Майже 100 нових елементів форми для військових Майже 100 нових елементів форми для військових Майже 100 нових елементів форми для військових Майже 100 нових елементів форми для військових

Заплановано завершити до кінця року випробовування дослідних партій таких предметів:

Майже 100 нових елементів форми для військових
  • костюм (куртка і штани) та рукавиці для понтонерів;
  • шолом захисний, рукавиці спеціальні, маска спеціальна, тепловідбивний костюм та костюм (куртка і штани) спеціальний для пожежно-рятувальних підрозділів;
  • комбінезон вогнезахисний для екіпажів бойових машин;
  • чохол-килим для перенесення зброї;
  • рюкзак рейдовий;
  • беруші спеціальні індивідуальні.

Також продовжується розробка шолому бойового балістичного та бронежилета модульного. Робоча група підготувала документацію для закупівлі дослідних партій, які випробовуватимуться військовиками.

Відмінністю нових шоломів і бронежилетів від тих, які знаходяться на забезпеченні, зокрема, є визначення нових критеріїв оцінки.

Для бронежилета обов’язково наявність системи швидкого скидання та здатність не змінювати своїх властивостей після намокання й теплового впливу при температурі (180±5)ºС.

Шолом балістичний дозволятиме встановлювати додаткові модулі. Для перевірки його якості визначено 30 небалістичних та балістичних методів випробувань.

Майже 100 нових елементів форми для військових

Паралельно триває робота щодо впровадження стандартів НАТО (STANAG).

Так, у 2018 році за пропозиціями ГУРСМЗ прийнято 70 міжнародних та європейських стандартів за національні. У 2019-2020 роках ЗАПЛАНОВАНО переглянути 16 раніше імплементованих військових стандартів НАТО та впровадити ще 2.

Вони встановлюють вимоги до:

  • методів балістичних випробувань персональних броньованих засобів захисту та бойового обмундирування (STANAG 2920);
  • характеристик та захисних властивостей бойового одягу військовослужбовця (STANAG 2333);
  • водонепроникного одягу військовослужбовця (STANAG 4364).

Наразі продовжується робота щодо впровадження стандарту – Критерії розробки протиуламкового бронежилета (STANAG 2911).

Триває впровадження та розвиток військової символіки у Збройних Силах України. Опрацьовується нова концепція відомчих нагород, розроблено Методичні рекомендації, які визначають основні правила розробки нарукавних знаків.

Зокрема на брифінгу «засвітилось» принаймні дві раніше не відомі нарукавні емблеми:

Майже 100 нових елементів форми для військових

Також під час брифінгу Віталій Рябов анонсував внесення змін до норм речового забезпечення військовослужбовців ЗСУ. Відповідний наказ нині перебуває на державній реєстрації.

Нагадаємо, на сьогодні військовослужбовці ЗСУ забезпечуються речовим майном відповідно до норм, визначених наказом Міністерства оборони України від 29.04.2016 № 232 «Про речове забезпечення військовослужбовців Збройних Сил України».

Посилання на повні тексти нормативних документів з питань грошового, речового, житлового та соціального забезпечення можна знайти на сторінці сайту «Норми забезпечення військовослужбовців» .