Швеція посилила ППО на острові в Балтійському морі

Швеція посилила ППО на острові в Балтійському морі

Через напружені відносини з Російською Федерацією в балтійському регіоні, Швеція посилила протиповітряну оборону на острові Готланд, що у Балтійському морі.

На острові розмістили новий зенітний ракетний комплекс RBS-23 «Bamse», що розроблений шведською компанією «Saab», повідомляє пресслужба оборонного відомства країни.

«Завдяки географічному положенню острів надає значні військові переваги щодо захисту і контролю судноплавства та повітряного простору над Балтійським морем, розміщення військової техніки і систем озброєння», – заявив головнокомандувач ЗС Швеції Мікаель Бюден.

Швеція посилила ППО на острові в Балтійському морі фото: Tomas Ängshammar/Försvarsmakten

Нагадаємо, що ППО Швеції також буде посилена системами протиповітряної та протиракетної оборони «Patriot», відповідний контакт вартістю $692,9 млн вже отримала компанія «Raytheon».

ЗРК RBS-23 «Bamse» призначений для знищення повітряних цілей на дальності до 20 км і на висотах до 15 000 м та здатний ефективно виявляти і вражати цілі з малою ефективною поверхнею розсіювання, крилаті ракети та авіаційні боєприпаси (ракети, плануючи бомби та ін.).

Батарея ЗРК RBS-23 «Bamse» включає батарейний пункт управління і від 2-х до 4-х буксируваних пускових установок MCLV (Missile Control and Launch Vehicles).

Пункт управління батареї монтується на шасі автомобіля підвищеної прохідності та обладнаний оглядовою моноимпульсною трикоординатною РЛС «Giraffe AMB» з фазованою антенною решіткою (ФАР), яка працює в діапазоні 5,4-5,9 ГГц.

У бойовому модулі MCLV розташований двомісний броньований відсік управління, на даху якого розташовується шість ТПК з ракетами та щогловий пристрій (здатний висуватися на висоту 8 м) з багатофункціональною РЛС наведення LPI, метеорологічним детектором, тепловізійним візирувальним пристроєм і апаратурою розпізнавання «свій-чужий».

Швеція посилила ППО на острові в Балтійському морі фото: Tomas Ängshammar/Försvarsmakten

У комплексі RBS-23 використовується високошвидкісна двоступенева ракета, із максимальною швидкістю польоту 3 Маха. Бойова частина ракети осколкова спрямованої дії, може оснащуватися як неконтактними, так і контактними детонаторами. ЗКР радіокомандного наведення, яке здійснюється за допомогою РЛС наведення LPI, що працює в діапазоні частот 34-35 ГГц і може одночасно наводити до двох ракет на одну ціль.

Швеція посилила ППО на острові в Балтійському морі

Пускові установки можуть бути віддалені від командного пункту на дальність до 10 кілометрів. Процес бойової роботи комплексу максимально автоматизований.

Тактико-технічні характеристики ЗРК RBS-23 «Bamse»

Дальність ураження цілей – 20 км
Максимальна висота ураження цілей – 15 км
Максимальна швидкість польоту ракети – 3 Маха

РЛС огляду «Giraffe AMB»:
Максимальна дальність виявлення – 120 км
Максимальна висота виявлення цілей – 20 км
Діапазон частот – 5,4-5,9 ГГц (C-band)
Сектор огляду по куту місця – 70 град

РЛС наведення LPI:
Ефективна дальність – 30 км
Діапазон частот – 34-35 ГГц (Ka-band)