Заява Спецтехноекспорту щодо обшуків у компанії

СБУ заявила про виявлення факту завдання збитків Пресслужба ДП ДГЗП «Спецтехноекспорт» поширила офіційне повідомлення щодо слідчих дій з розслідування факту можливих зловживань під час закупівлі системи раннього виявлення.

Нагадаємо, що сьогодні СБУ заявила про виявлення факту завдання збитків держбюджету на майже 6.8 млн. дол. США, через придбану, начебто без реальної потреби, іноземну станцію спостереження для контролю кордону, зокрема із Російською Федерацією.

Співробітники Головної військової прокуратури здійснили виїмку документів у головному офісі державного зовнішньоторговельного підприємства «Спецтехноекспорт», які стосуються постачання протягом 2015-2017 років зазначеної системи Держприкордонслужбі.

Як відомо, слідчі дії та виїмка документів проводились також у службових приміщеннях Кабміну, адміністрації Державної прикордонної служби та Державної фіскальної служби України.

Компанія заявляє, що ця система вироблена компанією зі Сполучених Штатів Америки, була у повному комплекті поставлена в Україну, пройшла усі етапи випробувань та наразі виконує передбачені технічною документацією завдання на кордоні України.

У повідомленні йдеться, що керівництво «Спецтехноекспорту» надало правоохоронцям усі витребувані оригінали та копії документів, а виїмка документів проходить спокійно та не впливає на операційну роботу держпідприємства, яке має намір сприяти розслідуванню.

Втім, пресслужба відзначає, що заволодіння державним підприємством «Спецтехноекспорт» чи його співробітниками грошовими коштами, які були оплачені американській компанії за поставлене, встановлене та працююче обладнання, є неможливим, оскільки компанія є уповноваженим державою спецекспортером і не є розпорядником публічних коштів.

Також, зазначається, що підприємство не приймає рішення щодо вибору того чи іншого оборонного обладнання для закупівлі на потреби державних силових структур. У даному випадку підприємство «Спецтехноекспорт» займалося поставкою обладнання на виконання постанови Кабінету Міністрів України та державного контракту із замовником.