За розголошення держтаємниці слухачку університету оштрафували на 60 тис. грн

За розголошення держтаємниці слухачку університету оштрафували на 60 тис. грн

Слухачка Національного університету оборони України за допомогою мобільного телефону сфотографувала цілу низку документи, що становлять державну таємницю.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на вирок від 22 липня.

У 2017 році жінка була зарахована слухачем Національного університету оборони України ім. Івана Черняховського на денну форму навчання. За розпорядженням Центрального управління СБУ їй надали допуск до державної таємниці.

З початку 2018 року по березень 2019 року, більш точний час в ході досудового розслідування не встановлено, обвинувачена в приміщенні університету сфотографувала на мобільний телефон документи, які були їй довірені як слухачу та містили відомості, що становлять державну таємницю.

Далі жінка створила на своєму комп’ютері папку «ФАКАДЕЙ» та скопіювала в неї такі файли файли: наказ ГШ ЗСУ № 08 від 29.06.2016 «Настанова з оперативної роботи штабів частина ІІ», інв. 47252; підручник «Перегрупування військ»; «Бойовий статут механізованих і танкових військ сухопутних військ Збройних Сил України» (ч.1, бригада); Бойовий статут військово-морських сил України; «Загальна тактика»; «Управління військами (силами) в операції (бою)»; «Настанова з інженерного забезпечення ЗСУ» № 04 від 06.07.2010; Організаційно-штатна структура військових частин сухопутних військ ЗСУ, їх призначення, завдання та можливості (інв. 46830); «Оборонна операція військ (сил)»; «Планування та організація морально-психологічного забезпечення бою (бойових дій)»; «Наступальна (контрнаступальна) операція оперативного командування» (інв. 46865); «Оперативні (бойові) можливості військ (сил) оперативного командування»; «Приведення військових частин у боєздатний стан»; «Призначення, склад та основні завдання органів військового управління ЗСУ» (інв. 45059); «Оперативне мистецтво» (інв. 47898, 2017 р.); «Повсякденна діяльність військових частин» (інв. 45324); «Робота штабу бригади під час підготовки і в ході ведення бою» (інв. 41097), «Застосування військових частин Повітряних Сил у протиповітряній обороні, антитерористичній та повітряній операції» (ОТ/ДБ/40), «Тимчасові основи ведення операцій військ (сил) ЗС України», затверджений наказом ГШ ЗС України № 05 від 26.04.2016 (інв. № 47012), «Зміни до тимчасових основ ведення операцій військ (сил) ЗСУ», які містять відомості, що становлять державну таємницю.

1 березня 2019 жінка відправила деякі файли на електронну скриньку, яка належить невстановленій слідчими особі. Зокрема, надіслала зображення документів «Повсякденна діяльність військових частин» (інв. 45324) та «Планування та організація морально-психологічного забезпечення бою (бойових дій)», які містять відомості, що становлять держтаємницю.

У справі укладено угоду про визнання винуватості. Суд врахував щире каяття жінки, визнання вини, активне сприяння розкриттю злочину і вчинення злочину вперше. Призначено покарання у вигляді 59 500 грн штрафу. Вирок ще може бути оскаржено до апеляційного суду протягом 30 днів з дня проголошення.