Укроборонпром пояснив чому підняв ціну на БТРи для ЗСУ

Укроборонпром пояснив чому підняв ціну на БТРи для ЗСУ

ДК «Укроборонпром» оприлюднив суму минулорічного доходу та деякі цифри, якими пояснює підвищення вартості бронетранспортерів, що виробляються для Міністерства оборони України.

Нагадаємо, що наприкінці липня «Укроборонпром» заявив, що подав до суду на Міноборони за відмову погодити підвищені ціни на БТРи, які зросли через здорожчання виробництва ціною.

Повідомляється, що витрати на собівартість продукції зросли у середньому за рік на 44%, порівняно із попереднім роком. Найбільший відсоток у собівартості мають дві складові – витрати на сировину, основні матеріали, комплектуючі й напівфабрикати (31,5% в 2018 році), а також – поточний ремонт, утримання устаткування і загальновиробничі витрати (49%).

Укроборонпром пояснив чому підняв ціну на БТРи для ЗСУ

Щодо вартості сировини та комплектуючих, то у грудні 2018 маріупольський виробник сталі марки «71», яка використовується для виробництва бронетехніки, підняв ціну на 77%.

А ПАТ «Лозівський ковальсько-механічний завод» (ЛКМЗ) із квітня 2017 до квітня 2018 збільшило вартість одного звареного корпусу БТР на 56%.

Тут варто нагадати, що концерн вже налагодив виробництво корпусів БТР-4 на двох державних підприємствах – Харківському конструкторському бюро з машинобудування імені O.О. Морозова (ХКБМ) та Заводі імені В.О. Малишева (ЗіМ), що дозволяє значно розширити випуск цих машин, але на жаль поки що там не все добре із додержанням технологій.

Укроборонпром пояснив чому підняв ціну на БТРи для ЗСУ

Крім того, повідомляється, що на підприємствах «Укроборонпрому» стали більше платити порівняно із попереднім роком – на 25% (у середньому по країні 20,5%). А тарифи на послуги з електропостачання та постачання газу у 2018 році в Україні зросли відповідно на 14% та 43,6%. Ці та інші витрати напряму вплинули на зростання собівартості військової продукції.

Також зазначається, що загальновиробничі витрати щороку зростають, з огляду на фізичний знос підприємств. Цьому сприяє також недостатня завантаженість заводів у рамках ДОЗ.

Загалом «Укроборонпром» торік отримав 37,6 млрд грн чистого доходу від реалізації виробленої продукції, що у середньому на 32% (9,2 млрд) перевищує показники 2017 року. В окремих дивізіонах зростання відбулось більше, аніж на 100%. Сплата податків і зборів усіх рівнів підприємствами концерну в 2018-му склала 6,8 млрд гривень.