Ізраїль демонструє перспективну «розумну» бронетехніку

ізраїльські демонстратори перспективних бронемашин

Ізраїльські компанії – IAI, Elbit і Rafael у рамках програми Carmel представили демонстратори перспективних технологій для бронемашин з двома членами екіпажу та штучним інтелектом.

Про це повідомляє Israel Defense.

Програма започаткована близько трьох років тому передбачає розроблення нової бойової концепції та створення бойової платформи з двома членами екіпажу, елементами штучного інтелекту (ШІ), автоматизацією більшості процесів (рух, виявлення, захоплення цілі, ведення вогню та захист), сучасними сенсорами (огляд на 360°), гібридними двигунами та ін.

IAI, Elbit і Rafael продемонстрували різний підхід до вирішення поставлених завдань, а також продемонстрували ряд інших перспективних технологій, які повинні лягти в основу нових керованих і автономних бойових машин.

Elbit Systems розробила концепцію керовану за допомогою шолому, який створений за технологіями, що використовувалися для винищувача Lockheed Martin F-35 Lightning II. Концепція заснована на застосуванні автономних можливостей та штучного інтелекту, щоб прискорити прийняття рішень та полегшити взаємодію з ціллю.

ББМ успішно продемонструвала спроможність діяти як окрема бойова одиниця з високою вогневою ефективністю, так й в якості мережевої станції для збору й обробки інформації та базової платформи для застосування додаткових безпілотних машин.

ізраїльські демонстратори перспективних бронемашин Демонстратор Elbit Systems

Рішення Rafael дозволяє двом членам екіпажу виконувати свою місію у закритому захищеному транспортному засобі за допомоги технології «прозорої кабіни» із доповненою реальністю, що дозволяє спостерігати обстановку на полі бою на 360 градусів у реальному часі.

ізраїльські демонстратори перспективних бронемашин

Передові системи, що засновані на можливостях штучного інтелекту, забезпечують роботу всіх систем озброєння та активного захисту, одночасне виявлення і знищення кількох цілей, обмін інформацією, автономне керування машиною та моніторингу її стану.

ізраїльські демонстратори перспективних бронемашин Демонстратор Rafael

IAI представила платформу, засновану на існуючих автономних та роботизованих системах, що вже широко використовуються в Ізраїлі та у світі. Система поєднує панорамний дисплей, окремі екрани та систему управління, схожу на ігрову консоль або джойстик Xbox.

ізраїльські демонстратори перспективних бронемашин

Автономними можливостями бойової машині керує центральна система, яка об'єднує різні компоненти та допомагає людині-оператору обробляти інформацію зосереджуючи увагу на критичних загрозах та прийнятті важливих рішень у режимі реального часу. Платформа, що також базується на технології ШІ дозволяє ефективно виявляти цілі та керувати системою озброєння, а також здійснювати автономне водіння у різних умовах місцевості.

ізраїльські демонстратори перспективних бронемашин Демонстратор IAI

Одночасно із зусиллями зазначених трьох компаній, Управління оборонних досліджень та розробок Міністерства оборони здійснює комплексні розробки інших допоміжних технологій, які не були відображені у поточній презентації: гібридні двигуни, кіберзахист, активний камуфляж, багатофункціональний радар, система ідентифікації тощо. Технології, які досягли прогресу, вже частково інтегруються у бойові машини (танки, БТРи), що перебувають у виробництві та на стадії розробки.

Фото: Міністерство оборони Ізраїлю