Новий міністр оборони Андрій Загороднюк назвав пріоритети

Андрій Загороднюк

Верховна Рада за поданням президента призначила міністром оборони Андрія Загороднюка, який є керівником міжнародної приватної компанії «Діскавері-бурове обладнання».

За відповідне рішення проголосувало 314 народних депутатів.

З 2014 року Загороднюк був громадським активістом та волонтером ЗСУ. В 2015-2017 роках очолював Проєктний офіс реформ при Міноборони. У липні 2019 року введений до складу наглядової ради «Укроборонпрому» та призначений радником Президента (поза штатом).

Під час промови Андрій Загороднюк основними завданнями назвав збільшення уваги до вирішення проблем військових, реальний перехід на стандарти НАТО та питання доброчесності, зокрема реальну боротьбу із розкраданнями та іншими зловживаннями.

Наші Збройні Сили настільки сильні, на скільки сильний персонал. Головне, що треба зробити нам, це має бути пріоритет номер один – повернути державну політику обличчям до просто військовослужбовця. Сьогодні дуже гостро стоять питання комплектації, дисципліни, звільнень, і в нас дуже гостро стоять питання соціального забезпечення, і взагалі питання на скільки військовослужбовці бачать своє майбутнє у Збройних Силах

Новий міністр оборони зазначив, що збройні сили під час війни, це дуже відповідальне питання з точки зору підготовки кадрів, ми маємо вкладати великі кошти, ми маємо вкладати великі зусилля, в те щоб наші військовослужбовці були на порядок вище ніж противник.

Звичайно після того як ми витратимо час, зусилля на підготовку військ, на навчання й так далі, нам дуже важливо, щоб вони залишались. І це головне завдання для нас і з точки зору моралі і з точки зору стратегії

— Друге питання, – зазначив Загороднюк, – це нарешті перейти від слів до діла щодо реформування за стандартами НАТО, тому, що як кажуть: «маленька червона армія ніколи не переможе велику червону армію». Я не кажу що ми «червона армія», звичайно, що ми дуже серйозно змінилися за останні роки, але попереду ще величезний шмат роботи. З великою кількістю питань ми стоїмо по заду графіків, які були розроблені.

Третім за важливістю питанням, очільник оборонного відомства назвав питання доброчесності.

Всі знають, що в армії крадуть, всі знають про те у нас великі ресурси розподіляються нецільовим чином, вони плануються не так як потрібно. Електорат, люди які нас обрали, хочуть абсолютно практичних, абсолютно конкретних рішень, без великих, довгих антикорупційних програм, яких до кінця ніхто не дочитує

Також, міністр зауважив, що є «суто технічні питання, питання розробки стратегії сил, комплектації, технічної політики, міжнародної політики, дуже не прості відносини з нашими деякими партнерами, гарні відношення з нашими союзниками, які треба розвивати і т. ін.», та пообіцяв у найближчий час представити програму, як короткострокову, так й довгострокову.