Естонія очолила розробку наземного безпілотника

THeMIS

Естонський центр оборонних інвестицій підписав угоду з представниками Бельгії, Іспанії, Латвії, Німеччини, Фінляндії та Франції щодо розвитку модульних безпілотних наземних систем.

Це, зокрема, одна з ініціатив PESCO (Постійне структуроване співробітництво ЄС), яка підтверджена міністрами оборони ЄС у 2018 році. Європейський фонд оборони виділить 30,6 млн. євро, також співфінансування здійснять країни-учасниці. Проєкт очолила Естонія – однією із сторін консорціуму є компанія Milrem Robotics, розробник роботизованих платформ THeMIS.

THeMIS

Планується розробити безпілотний наземний апарат, систему управління, кіберзахист та інтегровану мережу датчиків. Початкові операційні спроможності системи будуть пов'язані з поліпшенням ситуаційної обізнаності на полі бою та підвищенням транспортних можливостей підрозділів. Перший прототип системи продемонструють у 2021 році.

THeMIS

У рамках підготовки до проекту Військова академія Естонії, у співпраці з дев'ятьма естонськими оборонними підприємствами, реалізувала науково-дослідний проєкт щодо підвищення боєздатності безпілотних систем тактичного рівня. Наразі можливості розроблених безпілотних систем перевіряються естонським військовим підрозділом у міжнародній операції в Малі.

THeMIS


Читати також:Збройні Сили України розпочали випробування роботизованого комплексу «Мисливець»