США прагнуть не допустити продаж «Мотор Січі» Китаю

Мотор Січ

Сполучені Штати Америки намагатимуться не допустити передачу української компанії «Мотор Січ» під контроль китайському власнику, що може відбутися найближчим часом.

Про це повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на високопоставлених представників американської влади. За інформацію видання, радник президента США з нацбезпеки Джон Болтон наступного тижня може зустрітися з керівництвом української компанії, щоб висловити позицію США щодо неприпустимості передачі Пекіну життєво важливих оборонних технологій.

Нагадаємо, що продаж контрольного пакету акції компанії «Мотор Січ» кілька років тому був заблокований СБУ, яке відкрило кримінальне провадження за статтями 113 (диверсія) та 14 (готування до злочину) та домоглося арешту акцій судом.

У матеріалах суду вказано, що з 2016 року бенефіціарні власники «Мотор Січі» «з метою ослаблення держави шляхом зруйнування вказаного підприємства як об’єкта, що має важливе народногосподарське та оборонне значення (єдине в Україні підприємство з виробництва цивільних та військових авіаційних двигунів)» продали контрольний пакет акцій заводу офшорним фірмам, «які мають намір перемістити активи та виробничі потужності Товариства за межі України, що призведе до його ліквідації та знищення».

Останнім часом процес знов активізувався, зокрема, Антимонопольний комітет розпочав розгляд справ з продажу акції «Мотор Січ» офшорній компанії Skyrizon Aircraft Holdings Ltd, яка у разі схвалення концентрації може отримати понад 50% голосів в органі управління компанії.

Крім того, цього тижня, джерело в уряді повідомило, що у разі надання дозволу АМКУ, китайські Skyrizon Aircraft і Xinwei Technology Group нададуть українській авіабудівній галузі грантове фінансування на суму $100 млн, що є однією з ключових в узгоджених в уряді домовленостях між китайськими інвесторами і «Укроборонпромом» разом з передачею українській держкорпорації блокуючого пакета в розмірі понад 25% акцій.

«Мотор Січ» контролює колишній нардеп Партії регіонів В’ячеслав Богуслаєв, який був одним з тих, хто 2013-го переконував Віктора Януковича змінити євроінтеграційний вектор України на інтеграцію з Митним Союзом та Росією. У липні компанію відвідав керівник партії «Слуга народа» Дмитро Разумков де зустрівся Богуслаєвим, який ознайомив його з підприємством.


ua en