Чехія придбала гелікоптери AH-1Z Viper та UH-1Y Venom

Чехія придбає гелікоптери AH-1Z Viper та UH-1Y Venom

Чехія придбала 12 гелікоптерів американської компанії Bell Helicopter Textron Inc, зокрема чотири ударних Bell AH-1Z Viper та вісім багатоцільових гелікоптерів Bell UH-1Y Venom.

Угода з придбання чотирьох ударних гелікоптерів AH-1Z та восьми багатоцільових UH-1Y була підписана 12 грудня міністрами оборони Сполучених Штатів Америки і Чехії під час зустрічі у Пентагоні. Поставка гелікоптерів відбуватиметься протягом 2023-2024 років.

Про такий вибір чеський міністр оборони Любомир Метнар повідомив 22 серпня. За його словами комбінація двох машин є більш доцільною, ніж придбання лише багатоцільових.

У 2017 році Чехія планувала придбати 12 багатоцільових вертольотів UH-1Y Venom на загальну суму у $575 млн. доларів. Цьогоріч США запропонували обрати з двох нових пропозицій: купити 12 багатоцільових гелікоптерів Black Hawk моделі UH-60 за $589,9 млн, або вісім багатоцільових UH-1 Venom та чотири ударних AH-1 Viper за $645,9 мільйонів.

Bell UH-1Y Venom (також має назву Super Huey) – остання версія багатоцільового UH-1 Huey. Двомоторний UH-1Y має нові двигуни, трансмісію, чотирилопатевий гвинт з композитними лопатями, цифрову кабіну та збільшену вантажопідйомність. На 84% уніфікований із AH-1Z.

Bell AH-1Z Viper (також Zulu Cobra) – ударний гелікоптер з двома двигунами на базі AH-1W SuperCobra. Має чотирилопатеву, композитну систему несучого гвинта, форсовану трансмісію, дві майже ідентичні «скляні» кабіни і нову систему прицілювання, яка дозволяє наводити зброю вдень та вночі. У систему озброєння інтегровані ракети класу «повітря-повітря».

UH-1Y та AH-1Z перебувають на озброєнні КМП США з 2008 та 2010 років відповідно.