ВМС Республіки Корея отримали чотири катери типу PKX-B

Patrol-boat Killer Medium Rocket

Компанія Hanjin Heavy Industries and Construction (HHIC) передала ВМС Південної Кореї чотири нові ракетно-артилерійські катери типу PKX-B (Patrol Killer Experimental В).

Церемонія відбулась сьогодні на верфі HHIC у місті Пусан, повідомляє Naval News. Нові судна під назвами від Chamsuri-216 (참수리-216) до Chamsuri-219 приєднаються до чотирьох діючих катерів цього класу на «першій лінії берегової оборони».

Компанія HHIC була обрана для будівництва головного катеру PKMR 211 Chamsuri-211 у 2014 році, після чого було побудовано три кораблі у 2016 році та ще чотири протягом 2017-2018 років. У листопаді 2019 року HHIC отримала наступний контракт на ще чотири катери з терміном поставки у 2022 році. Це доведе кількість PKX-B у південнокорейських ВМС до 12.

Patrol-boat Killer Medium Rocket

Катер РКХ-В також відомий як Chamsuri II та PKMR (Patrol-boat Killer Medium Rocket), є зменшеним варіантом 570-тонних ракетних катерів PKX-A (PKG, тип Gumdoksuri), побудованих для ВМС Південної Кореї в кількості 18 одиниць з 2007 по 2017 роки, але на відміну від них не має протикорабельних ракет, а озброєний кормовою 12-ствольною 130-мм ракетною установкою LIG Nex1/Hanwha з корегованими ракетами та 76-мм артустановкою.

Patrol-boat Killer Medium Rocket

Максимальна дальність стрільби ракетами понад 20 км, мінімальна – 3 км. Ракета важить понад 80 кг (включаючи 8 кг бойову частину). Наведення – супутнико-інерціальна система навігації GPS + INS + висхідна лінія передачі даних та інфрачервоне наведення на кінцевій ділянці траєкторії. За інформацією LIG Nex1, може одночасно обстрілювати більше 3-х цілей.

Ракетна система була спеціально розроблена для протидії рійним атакам північнокорейських (КНДР) швидкісних ударних катерів та кораблів на повітряній подушці.

Patrol-boat Killer Medium Rocket

РКХ-В має повну водотоннажність близько 300 тонн, довжину 44,7 м, ширину 7 м і осадку 2,4 м. Комбінована дизель-газотурбінна енергетична установка типу CODAG включає форсажну газову турбіну General Electric LM 500 потужністю 6000 к.с. і два маршових дизельні двигуни Caterpillar Marine С32, які призводять у дію три водомети Jet Power (виробляються за ліцензією південнокорейською компанією Krosys). Електроенергетична установка складається з двох дизель-генераторів Caterpillar Marine С9. Швидкість повного ходу складає 41 вузлів.