Польща випробовує ПТРК Pirat натовського стандарту

Польща випробовує ПТРК Pirat натовського стандарту

Польський ПТРК Pirat, що використовує сучасну систему наведення, яка відповідає стандартам НАТО і дозволяє атакувати цілі з верхньої півсфери, пройшов етап польових випробувань.

Про це повідомляє Defence24.pl.

Протитанкова ракетна програма «Pirat», реалізована Mesko та CRW Telesystem-Mesko, здолала черговий «рубіж». Стрільби на полігоні Lipa підтвердили ефективність системи наведення – польської цифрової головки самонаведення, що розроблена Telesystem-Mesko.

Ця ракета здатна вражати цілі здійснюючи під час польоту підйом на висоту понад сто метрів, вражаючи менш захищені точки у верхній напівсфері бронетехніки, завдяки чому вона може більш ефективно боротися з танками та іншими бронемашинами.

Якщо більшість керованих лазером систем східного походження, таких як російський «Корнет», український «Корсар» або «Бар'єр», керуються лазерним променем (приймач розташований у задній частині ракети) то системи західного виробництва (наприклад, «Hellfire»), у свою чергу, спрямовуються на відбитий лазерний промінь.

Обидва рішення мають особливості. Система, керована по лазерному променю, вимагає постійної підсвітки ракети – зазвичай носієм (пусковим пристроєм) ракетної системи. Водночас, ціль для ракети, що скеровується на відбите випромінювання, можна позначити і ззовні. Останнє рішення використовується, у лазерних керованих бомбах, цілі для яких часто вказуються передовими навідниками повітряної підтримки, що супроводжують наземні сили.

Для позначення цілі ПТРК «Pirat» використовується лазерний підсвічувач LPC-1. Ця система випромінює кодований промінь, який, як й головка наведення «Pirat», відповідають стандарту НАТО STANAG 3733. Після впровадження LPC-1 зможе використовуватись не лише для управління вогнем польської високоточної зброї, а й для наведення бомб, скинутих військово-повітряними силами союзників.

Комплекс випробовувався на точність влучання. Ракети успішно вразили мішені з дистанції 2050 м (діаметр лазерної «плями» – 70 см) і 900 м (діаметр лазерної «плями» – 30 см).

ПТРК «Pirat» може боротися з цілями на відстані до 2,5 км, яка досягається за 12 секунд. Ракета здатна вражати не тільки бронемашини, а й низьковисотні повітряні цілі (гелікоптери, БпЛА). Бойова частина повинна пробивати 500 мм гомогенної стальної броні (RHA), що достатньо для боротьби з більшістю бронетехніки, а також танками, при влучанні у менш захищені частини, оскільки боєприпас може вражати цілі як з передньої, так і з верхньої півкуль.

«Пірати» мають зайняти нішу між ПТРК «Spike» (на фото), що виробляються у Польщі за ліцензією, та протитанковими гранатометами.