Польська армія отримала нові ПЗРК та ракети для ПТРК

Польська армія отримала нові ПЗРК та ПТРК

Вчора, 16 січня, портал defence24.pl повідомив про передачу компанією Mesko на озброєння польських збройних сил нових ПЗРК Piorun, а також партії ракет до ПТРК Spike-LR.

Контракт на поставку ПЗРК Piorun (пол. - блискавка) був підписаний у грудні 2016 року, і до 2022 року передбачалося постачання 420 пускових установок та 1300 ракет. Перші ПЗРК повинні були надійти ще у 2017 році, але внаслідок виявлених проблем на приймальних випробуваннях та подальшого їх усунення, перша партія надійшла лише у грудні 2018 року.

Польська армія отримала нові ПЗРК та ПТРК ПЗРК Piorun. Фото: M.Dura / defence24.pl

ПЗРК Piorun, також відомий як Grom-М, є спільною розробкою Військово-технологічного університету, а також компаній CRW Telesystem-Mesko sp. і Mesko S.A. Нова пускова установка є глибокою модернізацією ПЗРК Grom, прийнятого на озброєння польської армії у 1995 році. Piorun призначений для ураження повітряних цілей, що летять на висоті від 10 до 4000 м і знаходяться на відстані від 500 до 6500 м від оператора.

Польська армія отримала нові ПЗРК та ПТРК
Зенітна система Pilica

Ракети Piorun призначені як для регулярних підрозділів, так і для військ територіальної оборони. Вони можуть бути запущені з портативних пускових установок, або з протиповітряних комплексів, включаючи нещодавно поставлені до польських збройних сил системи Poprad, заплановані для поставки з 2019 року системи Pilica, та – після незначних змін – комплекси Biała i Jodek-G.

Крім того, польська армія отримала першу партію ракет для ПТРК Spike-LR (Long Range), у рамках контракту 2015 року, що оцінюється приблизно в 600 мільйонів польських злотих. Ліцензійне виробництво ізраїльських протитанкових комплексів здійснює компанія Mesko. Всього для ЗС Польщі планується поставити 1000 ракет у модифікованій версії.

ПТРК Spike-LR Польща офіційно прийняла на озброєння у 2002 році. У 2003 році був підписаний перший контракт (1,49 млрд. злотих) на поставку 264 установок і 2675 ракет для механізованих і десантних частин. Відомо, що в рамках даного контракту 53% одиниць – ПУ і ракет – виготовила ZM Mesko (включаючи головки наведення, стартові і маршові двигуни, титанові баки, паливо і частково сервоприводи). Сертифікат на випуск Spike-LR компанія Mesko отримала у 2007 році.

Договір від 2015 року був укладений насамперед з метою поповнення ракетних запасів, враховуючи заплановану інтеграцію цих ракет з БТР Rosomak, що обладнані баштами Hitfist-30 та ZSSW-30 від Huta Stalowa Wola (HSW) і WB Electronics. Такі ж башти підуть й на майбутній БМП Borsuk.



Використані джерела:
www.defence24.pl