В Австралії представили проєкт нового корабля підтримки

В Австралії представили проєкт нового корабля підтримки

На виставці PACIFIC 2019, що пройшла у Сіднеї, австралійське відділення іспанської суднобудівної компанії Navantia презентувало проєкт нового судна підтримки JSS.

За основу проєкту JSS (Joint Support Ship), якій орієнтований як на австралійський, так і на зовнішній ринок, взяли універсальні десантні кораблі класу «Галіція», які використовуються у складі ВМС Іспанії, повідомляє Naval News.

Очікується, що потреба австралійських ВМС може скласти 1-2 корабля, а також у Navantia Australia вважають, що проєкт може зацікавити ВМС Малайзії та інших країн.

«Цей корабль націлено на задоволення нових потреб ринку. Я впевнений, що у будь-якої країни цей проєкт може викликати цікавість», – повідомив Девід Сіппел, корпоративний директор Navantia Australia.

В Австралії представили проєкт нового корабля підтримки

Довжина JSS складає 176 метрів, ширина – 25 метрів. Він зможе розвинути швидкість до 20 вузлів, дальність плавання – 6000 морских миль. Корабель дозволяє брати на борт бронетехніку та транспортні засоби загальною масою до 500 тонн, а також два десантних катери типу LCC і два гелікоптери. Чисельність екіпажу до 160 чоловік. Крім того, на борту можна розмістити до 300 морських піхотинців.

В Австралії представили проєкт нового корабля підтримки

Резервуари JSS розраховані на 3600 тонн суднового дизельного палива, 600 тонн авіаційного пального і 400 тонн прісної води. Судно оснащене двома паливними заправними станціями. Також проєкт передбачає медичний блок, що включає операційну, відділення інтенсивної терапії, рентген-кабінет, стоматологічне відділення та ін.

Корабель оснащується двома артустановками Mark 15 Phalanx CIWS, пусковими установками для відстрілу «пасток» та багатофункціональним радіолокатором.