РФ модернізує десантні кораблі на повітряній подушці

РФ модернізує десантні кораблі на повітряній подушці

Росія модернізує свої десантні кораблі на повітряній подушці. Першим оновлять МДКПП «Мордовія» проєкту 12322 «Зубр». Він отримає сучасні навігаційні комплекси та озброєння.

Про це повідомляють російські «Известия» з посиланням на джерела у міноборони.

Зараз у складі ВМФ Росії два малі десантні кораблі на повітряній подушці (МДКПП) проєкту 12322 – «Мордовія» і «Євгеній Кочешков», що перебувають у складі Балтійського флоту.

МДКПП пр. 12322 «Зубр» найбільший у світі десантний корабель на повітряній подушці, який здатний виходити на берег, долати рви і траншеї, рухатися по болотах і висаджувати десант у глибині оборони противника. Корабель може доставити на необладнане узбережжя морських піхотинців, а також три танка або 10 бронетранспортерів вагою до 150 тонн. Крім того, він може здійснювати транспортування мін та постановку мінних загороджень.

Повідомляється, що у ході модернізації корабель отримає сучасні навігаційні комплекси, оновлене озброєння, нові засоби зв'язку та управління, а також автоматичну систему управління. Початок і терміни модернізації не оголошуються.

Зауважимо, що подбні кораблі перебували й у складі ВМС України: у 1993 році на ФСК «Море» був добудований та переданий ВМСУ U420 «Донецьк» (списаний у 2008 році), і ти кораблі було отримано під час розподілу Чорноморського флоту ВМФ СРСР: МДК-57, МДК-93 та МДК-123, які отримали імена U422 «Краматорськ» (списаний у 1999 р.), U423 «Горлівка» (проданий Греції у 2001-му, де отримав ім'я HS «Kerkyra» (Κέρκυρα) та U424 «Артемівськ» (списаний у 2000-му).