155-мм САУ «Богдана» продовжить вогневі випробування

Богдана продовжить вогневі випробування

«Богдана», українська самохідна артилерійська установка калібром 155-мм, продовжить вогневі випробування, які були призупиненні через відсутність в Україні снарядів калібру НАТО.

Повідомляє Defense Express з посиланням на слова голови наглядової ради ПАТ «Краматорський завод важкого верстатобудування» Юрія Бондара.

«Богдана» розробляється у рамках Державного оборонного замовлення, був виготовлений перший зразок, який успішно пройшов ходові випробування та здійснив перші тестові постріли. Але через відсутність вітчизняних снарядів заводські випробування не були завершенні. На сьогоднішній день проблема лише у тому, що в Україну не можуть поставити натовські снаряди. У цьому напрямі триває робота, працює спецекспортер, та, на мій погляд, вже в жовтні снаряди повинні бути в Україні. Загальний строк завершення робіт – середина наступного року», – розповів Юрій Бондар.

Богдана продовжить вогневі випробування

2С22 «Богдана» – нова українська розробка, яка вперше була продемонстрована напередодні Дня Незалежності, 10 серпня 2018 року. Також прототип вітчизняної установки було продемонстровано на військовому параді у Києві, 24 серпня того ж року.

САУ розміщена на базі повнопривідного шасі КрАЗ-63221 (6х6). «Богдана» здатна вражати ціль на відстані до 42 км та до 50 км рактивно-реактивним, вперше в українській артилерії має ствол натовського калібру 155 мм (довжиною 52 калібри), замість радянського 152 мм, має боєкомплект – 20 снарядів, автоматизовану систему наведення і зарядки боєприпасів.

Щодо боєприпсаів, то директор агентства Defense Express Сергій Згурець, посилаючись на інформацію отриману на міжнародній виставці IDEF-2019, що проходила у Стамбулі з 30 квітня по 3 травня повідомляв наступне: «Нова українська артилерійська 155-міліметрова система «Богдана» буде стріляти турецькими боєприпасами. Щонайменше, на випробуваннях».

Богдана продовжить вогневі випробування