До кінця року в ЗСУ сформують два нові командування

До кінця цього року в ЗСУ сформують два нові командування

До кінця 2019 року в ЗСУ завершать формування Командування військ зв’язку та кібербезпеки і Командування сил підтримки, які дозволять позбавити Генштаб невластивих функцій.

Формування двох нових командувань відбувається у рамках приведення Генерального штабу та інших органів військового управління у відповідність до структури, прийнятої у штабах НАТО, повідомив начальник Генштабу генерал-лейтенант Руслан Хомчак в інтерв'ю журналу Телеком.

Загалом усі заходи стосовно переведення як Генерального штабу ЗС України на J-структуру, так і органів військового управління оперативної ланки на J (G, A, N)-структури будуть завершені до кінця 2020 року.

Водночас готуються пропозиції щодо внесення змін до нормативно-правових актів, які забезпечать введення протягом 2020 року окремих посад Головнокомандувача ЗС України та начальника Генерального штабу ЗС України, а також набуття Генеральним штабом ЗС України та іншими органами військового управління спроможностей у складі J (G, A, N)-структур.

Також планується впровадити нову, вдосконалену, організаційно-штатну структуру Об’єднаного оперативного штабу та продовжити подальшу його трансформацію в Командування об’єднаних сил (протягом 2020 року).

У рамках удосконалення систем управління основна увага приділяється питанням відокремлення функцій генерування від функції застосування. Матрицею Стратегічного оборонного бюлетеня України визначено строк виконання зазначеного завдання до кінця 2020 року. На цей час функції генерування вже покладено на командування видів і родів військ (сил) та частково – на Генштаб. Функцію застосування військ (сил) покладено на Об’єднаний оперативний штаб, який нині реалізує це в операції об’єднаних сил.

Водночас, відповідно до діючого законодавства за Генеральним штабом зберігається функція стратегічного керівництва силами оборони в разі повномасштабної агресії. За командувачами видів залишено повноваження з проведення видових операцій поза межами відповідальності командувача об’єднаних сил.

Важливий аспект – продовження автоматизації процесів оперативного (бойового) управління та адміністративної діяльності. Пріоритетами за цим напрямом є:

  • автоматизація процесів керівництва та управління військами;
  • управління авіацією та протиповітряною обороною;
  • автоматизація обліку особового складу та управління персоналом;
  • управління ракетними військами й артилерією;
  • управління веденням військової розвідки;
  • управління логістичним забезпеченням;
  • управління оборонними ресурсами.

До кінця цього року в ЗСУ сформують два нові командування

Для прискорення процесу автоматизації в Управлінні розвитку автоматизації ЗСУ та ГУЗІС нині переглядають усі дослідно-конструкторських роботи з метою, по-перше, виключити паралельну розробку різними колективами одних і тих самих функцій в загальній системі, а по-друге – не випустити з поля зору жодну з дійсно перспективних і сучасних розробок, зокрема й волонтерських. Також до кінця поточного року планується суттєво збільшити потужність сил та засобів впровадження автоматизації, особливо польових: це пришвидшить перехід армії на нові стандарти й технології.


Читати також:Хомчак назвав пріоритетом ЗСУ-2020 зенітно-ракетні війська, для авіації – літаки, для ВМС – ракети і гармати