Російську морську піхоту реформують в експедиційні сили

Російську морську піхоту реформують в експедиційні сили

Росія готується до агресивної війни за кордоном – нова концепція застосування російської морської піхоти передбачає готовність до самостійних дій у будь-якій точці світу.

Зокрема міноборони РФ скоригувало програму підготовки офіцерів морської піхоти зі збільшенням терміну навчання до п'яти років. Зміни пов'язані з реформою морської піхоти, згідно з якою вона стає експедиційними військами, здатними виконувати завдання в будь-якій точці світу, куди її доставить ВМФ. Відповідно, у програму вводиться поглиблене вивчення іноземних мов і деяких інших специфічних предметів, необхідних для дій поза територією Росії, повідомляє російська газета «Известия» з посиланням на військове відомство.

Самі ж бригади морської піхоти переводять на новий штатний розклад. Як пояснюють у Міноборони РФ, при реформуванні врахований досвід операції у Сирії, де морська піхота здійснювала охорону військових баз Хмеймім, Тартус та інфраструктурних об'єктів.

За новим штатом у бригаді буде шість батальйонів замість двох. До вже наявних десантно-штурмового і морської піхоти додадуть розвідувальний, танковий і два батальйони морської піхоти. Таким чином, у складі бригади буде три окремих батальйону морської піхоти, один окремий десантно-штурмовий, один танковий батальйони і один розвідувальний батальйон замість роти розвідки. Крім того, до бригади також увійдуть снайперська рота і рота БпЛА.

Першою на новий штатний розклад перейде 61-я окрема бригада морської піхоти Північного флоту. У перспективі Міноборони розглядає введення до складу морської піхоти власних авіаційних підрозділів, щоб дійсно перетворити морську піхоту в експедиційні війська.

На даний час до складу берегових військ ВМФ РФ входять п'ять бригад морської піхоти: Північний флот – 61-а бригада, Чорноморський флот – 810-а бригада, Тихоокеанський флот – 155-а і 40-а бригади, Балтійський флот – 336-а бригада. На Каспійської флотилії сформований 177-й полк морської піхоти.

Нагадаємо, що раніше також повідомлялося про перетворення у сили «глобального удару» російських Повітряно-десантних військ, які у ході маштабної реформи реорганізуються і переоснащуються з метою набуття спроможностей оперативно прибути у будь-який регіон світу, створити базу і тримати під контролем велику територію.