Росія трансформує «ВДВ» у експедиційні сили

Росія трансформує ПДВ у експедиційні сили

Російські «ВДВ» втрачають повітряно-десантний статус та реформуються у сили «глобального удару» – створюються аеромобільні підрозділи, отримують свої гелікоптери, надходять танки.

У ході маштабної реформи частини і з'єднання Повітряно-десантних військ (ПДВ, рос.- ВДВ) реорганізуються і переоснащуються з метою набуття спроможностей оперативно прибути у будь-який регіон світу, створити базу і тримати під контролем велику територію.

Концепція розвитку Повітряно-десантних військ вже прийнята, її реалізація розпочнеться у нинішньому році – повідомляють російські «Известия» з посиланням на Міністерство оборони.

Головне нововведення – поява у складі ПДВ аеромобільних підрозділів, які десантуються вертолітним способом. Вперше про появу у військах частин нового типу, командувач ПДВ Андрій Сердюков оголосив минулої осені, у ході стратегічних навчань «Восток-2018».

Дослідним майданчиком стане 31-я десантно-штурмова бригада (дшбр) – експериментальне з'єднання, на якому випробовується нова штатна структура і тактика застосування. Бригада складається з двох аеромобільних батальйонів, які пересуваються на гелікоптерах, а також підрозділів забезпечення.

На навчаннях підрозділи бригади були висаджені на вертольотах у тил умовного противника. Експеримент був визнаний успішним. І якщо на період навчань вертолітні підрозділи були додані тимчасово, то тепер армійська авіація входить до штату бригади.

До складу авіагрупи 31-ї дшбр входять дві ескадрильї транспортних гелікоптерів Ми-8, дві ескадрильї транспортних Ми-26, а також ескадрильї ударних гелікоптерів.

Також, вже зараз у ПДВ істотно розширюється парк бойової техніки. У десантно-штурмових бригадах вже замінена вся колісна техніка, з'явилися бронеавтомобілі «Рысь» і «Тайфун-ВДВ», а також власні танкові підрозділи.

Читати також:У ПДВ РФ танкові роти десантно-штурмових частин переформують у батальйони

Крім того, буде збільшена чисельність Повітряно-десантних військ. Найближчим часом буде сформований новий десантно-штурмовий полк в окупованому Криму. У перспективі планується повернути десантні дивізії до триполкового складу (після реформ початку цього десятиліття вони складаються з двох полків).

Читати також:Організаційно-штатна структура повітрянодесантної (десантно-штурмової) дивізії ЗС РФ

Як підсумовує російське видання – «Росія отримає добре оснащені і навчені експедиційні війська, здатні вирішувати військово-політичні завдання скрізь, де цього вимагають національні інтереси».

Використання російських військ за кордоном і підстави для цього були законодавчо регламентовані у 2009 році, а потім відображені в новій редакції військової доктрини 2014 року.

Нагадаємо, що частини ПДВ РФ з 2014 року активно приймали участь у збройній агресії проти України, зокрема 45-й полк спецпризначення (з 2015-го бригада), 31-та та 56-та окремі десантно-штурмові бригади, 104-й та 234-й десантно-штурмові полки 76-ї десантно-штурмової дивізії, 247-й десантно-штурмовий полк 7-ї десантно-штурмової дивізії, 51-й та 137-й парашутно-десантні полки 106-ї повітряно-десантної дивізії, 217-й та 331-й парашутно-десантні полки 98-ї повітряно-десантної дивізії та інші.