Зеленський доручив «простити» ХКБМ зірваний контракт на виробництво БТР-4 для ЗСУ

БТР-4 ЗСУ

Президент ініціює розгляд Урядом продовження зірваного контракту на виготовлення 45 БТР-4Е Харківським конструкторське бюро з машинобудування ім. О. О. Морозова» (ХКБМ).

Під час робочої поїздки до Харківської області Володимир Зеленський відвідав підприємства Укроборонпрому. Зокрема, Глава держави ознайомився з перебігом виконання державного замовлення на 45 БТР-4Е держпідприємством «Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені О. О. Морозова». Їх мали виготовити ще у червні цього року.

Президента поінформували, що через зрив термінів виконання контракту 15 листопада на завод можуть накласти штрафні санкції за державними гарантіями. Зеленський поставив завдання перед Кабміном розглянути питання перенесення термінів поставки продукції. Повідомляється, що це рішення дасть змогу найближчим часом закінчити виготовлення перших 12 БТРів. Решту машин обіцяють виготовити до кінця серпня 2020 року.

Стан підприємств Укроборонпрому жахливий. Нам треба зустрітися й узгодити план дій. Доручаю забезпечити продовження терміну виконання контракту між Міністерством оборони України та Державним підприємством «Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені Морозова», укладеного на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 14 липня 2016 року у частині перенесення дати остаточного відвантаження продукції до 31 серпня 2020 року

Нагадаємо, що у серпні Міністерство оборони повідомило, що за два роки виконання контракту, при належному фінансуванні, підприємством виготовлено лише 7 БТР-4Е, частина бронетранспортерів знаходиться на різних стадіях виготовлення, а майже половина — взагалі не закладена у виробництво (у тому числі корпуси для бронетранспортерів на ТОВ «Лозівський ковальсько-механічний завод» з причини недофінансування останнього з боку ДП «ХКБМ»).

Зеленський доручив простити ХКБМ зірваний контракт на виробництво БТР-4 для ЗСУ

Крім того, з незрозумілих причин не закуплені або непоставлені на ДП «ХКБМ» значна кількість комплектуючих виробів для виконання зазначеного контракту, що забезпечений фінансовим ресурсом з боку Міноборони. При цьому, значна більшість постачальників вказаних комплектуючих є якраз підприємства, що входять до складу ДК «Укроборонпром», який самоусунувся від загального керівництва проектом під гаслом «неможливості втручання в господарську діяльність підприємств».

ДП «ХКБМ» за контрактом повністю зірвані терміни виготовлення та постачання продукції, яка вкрай необхідна Збройним Силам України. Зрив терміну постачання призвів до негативних наслідків, головними з яких є не задоволення нагальних потреб Збройних Сил України у бронетранспортерах та значне збільшення ціни за одиницю продукції.

Головне, чого прагнуло керівництво «Укроборонпрому» та ХКБМ, аби Міноборони, всупереч умовам контракту та законодавства, відмовилося від стягнення з ХКБМ штрафних санкцій за невиконання умов контракту, та перенесло терміни постачання БТРів майже на рік, що тягне за собою невиправдану сплату відсотків за користування кредитом в обсязі 11,2 млн грн щомісячно. Що схоже з рештою й станеться з подачі Президента.

Зеленський доручив простити ХКБМ зірваний контракт на виробництво БТР-4 для ЗСУ

Останній такий контракт, укладений у 2017 році на постачання бронетранспортерів БТР-4Е, взагалі було розірвано з метою недопущення банкрутства підприємства з причини неспроможності ДП «ХКБМ» виготовити техніку в повному обсязі (продукція була поставлена частково, що призвело до невиконання планів в забезпеченні підрозділів Збройних Сил України необхідними сучасними зразками бронетехніки).