Укроборонпром бреше щодо БТР-4 та блокування роботи ХКБМ – заява Міноборони

заява Міноборони

Незважаючи на укладені контракти «Укроборонпром» за 2 роки виготовив лише 7 БТР-4Е, а дослідно-конструкторську роботу з модернізації Т-64 взагалі не розпочав за три роки. Керівництво концерну фактично усунулося від організації робіт, допустило зрив термінів виробництва, що також призвело до збільшення ціни на техніку, тепер вимагає не накладати штрафні санкції та перенести терміни постачання БТРів майже на рік.

Міністерство оборони оприлюднило офіційну відповідь на звинувачення з боку «Укроборонпрому», щодо начебто блокування роботи і доведення до банкрутства Харківського конструкторського бюро з машинобудування (ХКБМ), яке було поширено преслужбою концерну.

Далі пряма мова.

заява Міноборони

У Міністерстві оборони України ретельно проаналізовано звинувачення на адресу оборонного відомства у начебто «намірах блокування закупівлі бронетранспортерів БТР-4Е» та «доведення державного підприємства «Харківське конструкторське бюро з машинобудування ім. О.О.Морозова» до банкрутства».

Міністерство оборони України наголошує, що звинувачення є абсолютно безпідставними, а факти, поширені низкою інформаційних агенцій та Інтернет-видань, не мають достовірного підтвердження.

При цьому, авансування державних контрактів становило від 70 до 80 відсотків на закупівлю сировини, матеріалів та комплектуючих виробів, виплату заробітної плати працівникам. Підприємством в більшості були зірвані терміни постачання продукції, що приводило до сплати штрафних санкцій.

Останній такий контракт, укладений у 2017 році на постачання бронетранспортерів БТР-4Е, взагалі було розірвано з метою недопущення банкрутства підприємства з причини неспроможності ДП «ХКБМ» виготовити техніку в повному обсязі (продукція була поставлена частково, що призвело до невиконання планів в забезпеченні підрозділів Збройних Сил України необхідними сучасними зразками бронетехніки).

БТР-4

Що стосується державного контракту на закупівлю бронетранспортерів БТР-4Е, про який йдеться в вищезгаданих статтях:

між Міністерством оборони і державним підприємством «Харківське конструкторське бюро з машинобудування ім. О.О.Морозова» дійсно укладено і виконується державний контракт з оборонного замовлення на закупівлю бронетранспортерів БТР-4Е із залученням кредитів під державну гарантію. Укладання зазначеного Контракту передбачало забезпечення нагальної потреби Збройних Сил України бронетехнікою в найкоротші терміни та зменшення щорічного фінансового навантаження на бюджет Міноборони шляхом залучення кредитних коштів підприємством.

При цьому, Міністерством оборони України в повному обсязі, відповідно до звернень ДП «ХКБМ», погоджено вибірку коштів в банку для авансування контракту.

Однак, за два роки виконання контракту, при належному фінансуванні, підприємством виготовлено лише 7 одиниць бронетранспортерів БТР-4Е, частина бронетранспортерів знаходиться на різних стадіях виготовлення, а майже половина — взагалі не закладена у виробництво (у тому числі корпуси для бронетранспортерів на ТОВ «Лозівський ковальсько-механічний завод» з причини недофінансування останнього з боку ДП «ХКБМ»).

Крім того, з незрозумілих причин не закуплені або непоставлені на ДП «ХКБМ» значна кількість комплектуючих виробів для виконання зазначеного контракту, що забезпечений фінансовим ресурсом з боку Міноборони. При цьому, значна більшість постачальників вказаних комплектуючих є якраз підприємства, що входять до складу ДК «Укроборонпром», який самоусунувся від загального керівництва проектом під гаслом «неможливості втручання в господарську діяльність підприємств».

На цей час ДП «ХКБМ» за контрактом повністю зірвані терміни виготовлення та постачання продукції, яка вкрай необхідна Збройним Силам України. Зрив терміну постачання призвів до негативних наслідків, головними з яких є не задоволення нагальних потреб Збройних Сил України у бронетранспортерах та значне збільшення ціни за одиницю продукції.

Читати також:Укроборонпром пояснив чому підняв ціну на БТРи для ЗСУ

З метою вирішення питання порядку подальшого виготовлення продукції, Міністерством економічного розвитку та торгівлі України у червні та серпні 2019 року проведено дві наради за участю представників Міністерства оборони України, Міністерства фінансів України, Державного концерну «Укроборонпром» та ДП «ХКБМ». На цих нарадах, з метою отримання бронетранспортерів, недопущення збитків державі та банкрутства ДП «ХКБМ», Міністерством оборони України були запропоновані шляхи, які дозволяють зменшити вартість продукції за контрактом орієнтовно на суму близько 220,0 млн грн.

Але головне, чого прагне керівництво ДК «Укроборонпром» та ДП «ХКБМ», аби Міністерство оборони України, всупереч умовам контракту та законодавства України, відмовилося від стягнення з ДП «ХКБМ» штрафних санкцій за невиконання умов контракту, та перенесло терміни постачання бронетранспортерів майже на рік, що тягне за собою невиправдану сплату відсотків за користування кредитом в обсязі 11,2 млн грн щомісячно.

Таке управління керівництва ДК «Укроборонпром» та ДП «ХКБМ» призвело до численного звільнення кваліфікованого персоналу підприємства через невиплату заробітної плати.

Т-64БВ

Що стосується розділу статті про «блокування Міністерством оборони розробки з модернізації танку Т-64».

Так, дійсно ще у 2016 році між Міноборони та ДК «Укроборонпром» підписано спільне рішення на відкриття дослідно-конструкторської роботи з модернізації Т-64, головним виконавцем якого є ХКБМ. Міноборони починаючи з 2016 року планувалось фінансування зазначеної роботи.

Однак, у зв’язку з самоусуненням керівництва ДК «Укроборонпром», ДП «ХКБМ» майже три роки створювало кооперацію підприємств (які також входять до складу концерну) та узгоджувало з ними роботу.

Контракт на виконання роботи Міноборони з ДП «ХКБМ» укладено у 2019 році, але до цього часу підприємством не укладені відповідні договори зі співвиконавцями робіт, що не дозволяє почати авансування контракту, кошти на який лежать на рахунках Міноборони.

ДК «Укроборонпром» заходів не вживає.

За даною ситуацією, що склалась, 15 серпня 2019 року Міністром оборони України направлені відповідні звернення до вищого керівництва держави.