ВМФ США отримав третю експедиційну базу типу ESB

Автор: Ганна Марко
морська експедиційна база типу ESB

ВМФ США 15 листопада отримав третю експедиційну базу типу ESB – USNS Miguel Keith (T-ESB-5), яка буде входити до допоміжних суден Командування морських перевезень.

Про це повідомляє сайт Navy Recognition.

USNS Miguel Keith (ESB 5) належить до підкласу Lewis B. Puller типу ESB (Expeditionary Sea Base) загального класу кораблів Montford Point типу ESD (Expeditionary Transfer Dock). Четвертий корабель загального класу, перші два з яких типу ESD, та третій у підкласі ESB.

морська експедиційна база типу ESB

Кораблі типу ESB (Expeditionary Sea Base) найбільші неатомні кораблі американського флоту, маючи повну водотоннажність 90 тис. тонн, по тоннажу вони уступають лише атомним авіаносцям типу Nimitz і Gerald R. Ford, водотоннажність яких складає близько 100 000 т.

Конструкція цих суден базується на проєкті нафтових танкерів класу Alaska, виробництва General Dynamics National Steel and Shipbuilding Company (NASSCO). Використання комерційного проєкту забезпечує стабільність конструкції та зменшує витрати на розробку.

морська експедиційна база типу ESB

Усі судна ESD і ESB експлуатуються Командування морських перевезень ВМФ з переважно цивільними екіпажами, за винятком USS Lewis B. Puller (ESB-3), яке в силу характеру її операцій було переведено до бойового складу ВМФ та відповідно має військовий екіпаж.

Кораблі цього типу призначені для забезпечення бойових операцій у конфліктах низької інтенсивності, і фактично являють собою мобільну військову базу, що має всю необхідну інфраструктуру – приміщення для розміщення військового контингенту, склади боєприпасів, ПММ, та інших ресурсів, ремонтні майстерні, шпиталь та ін.

морська експедиційна база типу ESB

ESB оснащений льотною палубою, де можуть розміститися чотири важких гелікоптери Sikorsky CH-53 Sea Stallion, також палуба здатна приймати конвертоплани MV-22 Osprey та винищувачі F-35B. Також судно може взяти на борт чотири протимінних безпілотних катери на підводних крилах Mk 105.

Корабель оснащено кранами, які забезпечують спуск на воду та підйом 12-метрових човнів до 11 тонн (судна типу ESD, які не мають льотної палуби, здатні притоплювати корабель та приймати на палубу три десантні кораблі на повітряній подушці класу LCAC (на фото), у варіанті ESB від погружної палуби відмовились).

морська експедиційна база типу ESB

Основні характеристики ESB*

Виробник: НАСКО
Довжина: 239,3 метра (785 футів)
Ширина: 50 метрів (164 футів)
Водотоннажність: 90 000 тонн (повне завантаження)
Максимальна осадка: 12 метрів
ГЕУ: дизель-генератор
Швидкість: 15 вузлів
Дальність: 9500 морських миль
Екіпаж: 34 особи командного військового персоналу

*За інформацію офіційного сайту ВМФ США www.navy.mil

Наразі у строю два ESD: USNS Montford Point (T-ESD-1) і USNS John Glenn (T-ESD-2), також вже збудовано три ESB: USS Lewis B. Puller (ESB-3), USNS Hershel "Woody" Williams (T-ESB-4), USNS Miguel Keith (T-ESB-5) і замовлено ще два за $1,08 млрд з опціоном на ще один корабель, що у разі його замовлення збільшить контракт до $1,63 млрд.