У Феодосії спустили на воду два МРК проєкта «Каракурт»

У Феодосії спуситили на воду два МРК проєкта Каракурт

Два малих ракетних кораблі проєкту 22800 «Каракурт», спустили на воду 9 та 29 жовтня на заводі «Море» у Феодосії, але добудовувати їх будуть на Ленінградському заводі «Пелла».

Завершення будівництва кораблів в Ленобласті спростить, як установку та налаштування головної енергоустановки (передусім дизелів виробництва ПАТ «Зірка»), так і наступні випробування МРК, повідомляє Mil.Press FlotProm.

У 2016-2017 роках на суднобудівному заводі (СЗ) «Море», частину виробничих потужностей якого використав ЛСЗ «Пелла», заклали три «Каракурта»: «Козельск» (спочатку – «Шторм»), «Охотск» і «Вихрь».

У Феодосії спуситили на воду два МРК проєкта Каракурт

9 жовтня був спущений на воду МРК «Козельск», а 17 жовтня буксирами його було виведено внутрішніми водними шляхами на головний завод «Пелла», де триватиме його добудова, а також випробування. Другий МРК «Охотск» був спущений на воду 29 жовтня.

МРК проєкту 22800 (шифр «Каракурт») мають довжину 67 метрів, ширину – 11 м, осадку – 4 м. Водотоннажність – близько 800 тонн, дальність плавання – до 2500 миль, автономність – 15 діб. Основне озброєння: 1 х ПУ УКСК 3С14 РК на 8 КР «Калібр», 1 х 76-мм артустановка АК-176МА, ЗРГК «Панцир-М», 2 х 14,5-мм або 12,7-мм кулеметні установки «МТПУ».


У Феодосії спуситили на воду два МРК проєкта Каракурт

Загалом «Пелла» отримала контракт на сім МРК, три з них вирішили будувати на СЗ «Море» у Феодосії. Всі кораблі серії, крім перших двох отримують ЗРГК «Панцир-М». На головному МРК «Мытищи» і першому серійному МРК «Советск», які вже увійшли до складу Балтійського флоту, «Панцир-М» не встановлювався, замість них 30-мм артилерійські установки АК-630.