ВМФ США закладає перше рятувальне судно класу «Навахо»

ВМС США закладає перше рятувальне судно класу Навахо

У США, 30 жовтня, урочистою церемонією закладання кіля офіційно розпочали будівництво USNS Navajo – головного судна нового класу пошуково-рятувальних буксирів для ВМФ.

Кіль майбутнього USNS Navajo (T-ATS 6) був закладений Gulf Island Shipyards LLC у Хумі, штат Луїзіана, повідомляє Naval Today. Завершення будівництва очікується у березні 2021 року.

ВМС США закладає перше рятувальне судно класу Навахо

Проєкт нових суден базується на існуючих конструкціях комерційних морських буксирів і замінить діючі судна класу T-ATF 166 та T-ARS 50.

Судна класу «Навахо» призначені для буксирування та проведення рятувальних місій в океані для підтримки операцій ВМФ США, зокрема призначенні й для рятування підводних човнів. Нині виконання цих завдань у ВМФ забезпечуються трьома буксирами класу T-ATF 166 та двома суднами класу T-ARS 50, термін служби, яких закінчується з 2020 року.

ВМС США закладає перше рятувальне судно класу Навахо

Navajo зможуть буксирувати кораблі ВМФ США, матимуть 6000 квадратних футів палубного простору для розміщення обладнання. Платформа довжиною 80 метрів (263 фути) та шириною 18 м (59 футів) зможе забезпечити перевезення вантажів до 1796 тонн.

ВМС США закладає перше рятувальне судно класу Навахо

Окрім T-ATS 6, суднобудівна верф Gulf Island вже отримала контракти на будівництво буксирів USNS Cherokee Nation (T-ATS 7) та USNS Saginaw Ojibwe Anishinabek (T-ATS 8). Загалом планується побудувати до семи буксирів, кожен з яких буде названий на честь видатних корінних американців або індіанських племен.