Німеччина продовжить термін служби Wiesel до 2030 року

Wiesel

Німецька армія продовжить термін експлуатації 196 легких гусеничних авіадесантованих бойових машин Wiesel-1 щонайменше до 2030 року, на це виділять близько 73 млн євро.

Бюджетний комітет німецького Бундестагу схвалив у середу декілька проектів Міністерства оборони з обсягом близько 560 мільйонів євро, серед яких й вже згадані €73 млн.

Wiesel – основна базова бойова броньована машина повітряно-десантних військ Німеччини. Аеротранспортабельна, десантується парашутним та посадочним способами з літаків та гелікоптерів військово-транспортної авіації. Перша машина була зібрана в 1989 році.

Існують дві базові моделі БМД: Wiesel-1 з 20-мм гарматою та Wiesel-2 з ПТРК Tow-2.

Wiesel

«Візель-1», про яку йдеться, озброєна 20-мм гарматою Rh 202 з двостороннім живленням, встановленою на турелі з кутами горизонтального наведення 100˚; вертикального від +45˚ до -10˚. Боєкомплект складає 400 снарядів, з яких 160 готові до стрільби. Екіпаж – 2 особи.

Корпус сталевий зварний, захищає від стрілецької зброї та уламків. Двигун розташований спереду ліворуч, водій праворуч, задня частина використовується для встановлення озброєння.

Wiesel

3-тонна машина оснащена чотиритактним 5-циліндровим двигуном Volkswagen з турбонаддувом, потужністю 64 кВт при 4500 об/хв, який виконаний у вигляді інтегрованого блоку разом з елементами трансмісії та гальмами, заміна якого займає 15 хвилин. Паливний бак ємністю 80 л, виготовлений з зміцненого склопластику, встановлений у кормовій частині машини. Wiesel здатна розвивати швидкість 75 км/год. Запас ходу по шосе 200 км.

На базі Wiesel-2 (має подовжене на один каток шасі) також створені модифікації: 120-мм самохідний міномет, ЗРК, броньована ремонтно-евакуаційна машина БРЕМ), медична та ін.

Wiesel Wiesel