Україна придбає ударні гелікоптери AH-64 Apache

Україна придбає ударні гелікоптери AH-64 Apache

Міністерство оборони планує оновити парк армійської авіації Збройних Сил України за рахунок закупівлі американських ударних гелікоптерів McDonnell Douglas AH-64 Apache («Апач»).

Таке рішення прийняте за результатами оборонного огляду, який завершився минулого тижня, а його результати передані до Кабінету Міністрів України. Під час огляду були оцінені загрози нацбезпеці та перспективи розвитку безпекового середовища; здійснено планування сил та ресурсів; формування перспективної моделі організації оборони та складових сил оборони.

Результати огляду стануть базою для розробки Стратегії воєнної безпеки України, стратегій та програм розвитку видів і родів військ Збройних Сил України, інших компонентів сил оборони.

У військовому відомстві вважають, що необхідно ліквідувати прогалини у спроможностях української армії та вітчизняному обороно-промисловому комплексу закупівлею сучасного озброєння з-за кордоном, зокрема це стосується гелікоптерів McDonnell Douglas AH-64 Apache, літаків General Dynamics F-16 Fighting Falcon, зенітно-ракетних систем MIM-104 Patriot, протитанкових ракет Javelin FGM-148F та ін.

Щодо закупівлі ударних гелікоптерів то перемовини тривають щонайменше вже другий рік.

Україна придбає ударні гелікоптери AH-64 Apache

Нагадаємо, що цього року Україна вперше надіслала офіційний запит на придбання військового обладнання в Сполучених Штатах через програму продажу Міністерства оборони США (Foreign Military Sales program), що стало реальним завдяки підписанню угоди про співробітництво у сфері підтримки між Кабміном України та Організацією НАТО з підтримки та постачання.

Як приклад закупівлі іноземної техніки в умовах обмежених фінансових можливостей можна навести закупівлю 55 гелікоптерів Airbus та 20 французьких патрульних катерів Ocea FPB 98 для Міністерства внутрішніх справ України за рахунок залучення кредитних коштів.