Міноборони визначило порядок закупівель у НАТО

Міноборони визначило порядок закупівель у НАТО

Міністерство оборони України визначило порядок здійснення закупівель товарів, робіт і послуг через Агенцію НАТО з підтримки і постачання (NATO Support and Procurement Agency).

Порядок затверджено наказом Міністерства оборони від 25.01.2019 № 29, відповідно до Угоди про співробітництво у сфері підтримки між Кабміном України та Організацією НАТО з підтримки та постачання, яка створює правові підстави для відносин у галузі логістики, а також Закону України «Про публічні закупівлі».

Нагадаємо, що минулого місяця Верховна Рада схвалила законопроект №9122, що надає можливість державним замовникам купувати продукцію, роботи та послуги оборонного призначення з-за кордону напряму, без посередників у вигляді компаній спецекспортерів.

Відповідальним за співпрацю з Агенцією НАТО у сфері закупівель визначено Департамент державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів Міністертсва оборони України.

Замовником може виступати структурний підрозділ Міністерства оборони, Генерального штабу, або орган військового управління який належить до сфери їх управління, які після визначення бюджетних показників на рік, до 15 листопада подають свої заявки (пропозиції) до орієнтовного плану закупівель товарів, робіт і послуг в Агенції НАТО з підтримки і постачання.

Читати також:Перші країни отримали боєприпаси за програмою НАТО

Департамент узагальнює пропозиції, спільно з Департаментом фінансів опрацьовує фінансові розрахунки та затверджує орієнтовний план у заступника Міністра оборони, після чого до 15 грудня направляє його до Агенції НАТО. Також передбачена процедура внесення змін.

Крім того документом детально визначається порядок формування та подання заявок до НАТО, і їх реалізації – оплати та постачання товарів, робіт і послуг та інші необхідні процедури.

Нагадаємо, що нещодавно Ukrainian Military Pages повідомлялось, що Україна веде перемовини щодо закупівель озброєння за кордоном та яке конкретне озброєнння фігурує у запитах, зокрема це ударні гелікоптери, артилерійські системи та системи протиповітряної оборони.


Читайте Ukrainian Military Pages у Telegram, Twitter та Facebook