Україна веде перемовини щодо закупівлі озброєння

фото САУ PzH 2000. Фото: Dutc Defence Press

Україна веде перемовини щодо закупівлі нових типів озброєння і військової техніки за кордоном, і це не тільки американські ПТРК Javelin чи канадські снайперські гвинтівки.

Повідомив Міністр закордонних справ України Павло Клімкін на прес-конференції 18 січня.

Відповідаючі на запитання журналістів, міністр позитивно оцінив новий закон, що був схвалений Верховною Радою та дозволяє Міноборони закуповувати озброєння з-за кордону напряму, без компаній посередників та спецекспортерів.

Цей закон, він створює для нашої співпраці абсолютно нові моживості. Тобто він створює такі можливості, як це це працює у будь-яких натівських країнах – просто купувати за зрозумілою логікою озброєння. До речі, не тільки у Сполучених штатів... тут є нюанси. І ми зараз ведемо такі переговори. Я, звичайно, не можу говорити, ви прекрасно розумієте, про окремі системи – це питання конфіденційне, але можу сказати що ведемо. Мове йде про дуже серйозне підсилення оборонних спроможнестей і наших Збройних Сил і вціломоу нашого безпекового сектору...

Щодо типів озброєння, відомо, що Україна веде перемовини про закупівлю ударних гелікоптерів, про що повідомив Міністр оборони Степан Полторак, а згодом і Президент України, який також повідомив, що йдеться про бойові гелікоптери компанії Airbus Helicopters.

За словами Степана Полторака, тривають переговори щодо закупівлі за кордоном артилерійських систем, тому, що «українську САУ «Богдана», яка готується до випробувань, треба ще ввести у дію, і вона не закриває всю лінійку артилерії яка потрібна нашим військам».

Також тривають перемовини щодо купівлі у США неназваних систем протиповітряної оборони.

Нагадаємо також, що Міноборони США, у прес-релізі від 24 липня 2018 року, оприлюднило інформацію про контракт на виробництво протитанкових ракетних комплексів Javelin для поставок за кордон на суму 307,5 млн. дол. Згідно наведеної інформації, Javelin призначені для Австралії, Естонії, Туреччини, Тайваню та України. Термін виконання до 31 серпня 2021 року.

Крім того, як повідомив посол України в Канаді Андрій Шевченко, у 2019 році повині розпочатися поставки до України канадських снайперських гвинтівок великого калібру.