США спустили на воду другий авіаносець нового покоління

Автор: Ганна Марко
корабель класу Gerald R. Ford

7 грудня на верфі Huntington Ingalls Industries у Ньюпорт-Ньюс відбулася церемонія хрещення і спуску на воду авіаносця John F. Kennedy (CVN 79) – другого корабля класу Gerald R. Ford.

Хрещена мати авіаносця, донька 35-го президента США Джона Кеннеді, колишній посол США у Японії, Керолайн Кеннеді розбила об ніс корабля пляшку американського ігристого вина.

Нагадаємо, що 3-го січня 2019 року, компанія Huntington Ingalls Industries повідомила про отримання від американського ВМФ контракту на парне будівництво третього та четвертого кораблів типу Gerald R. Ford – CVN-80 і CVN-81. Крім економії фінансів, «гуртова» покупка кораблів дозволяє значно прискорити введення їх в експлуатацію. Так, флот зможе отримувати авіаносці з інтервалом у 3-4 роки, а не 5 років, як це відбувається зараз.

корабель класу Gerald R. Ford

Будівництво «Джона Кеннеді» почалося у лютому 2011 року з церемонії різання першої стали. Закладка відбулася у серпні 2015-го, введення корабля в експлуатацію планується на 2022 рік.

Довжина корабля 337 метрів, льотна палуба 333х78 метрів. Водотоннажність майже 100 тис. тонн. Оснащений двома ядерними реакторами корабель зможе розвивати швидкість понад 30 вузлів. Екіпаж 4 539 осіб разом з авіаційним персоналом. Автономність по провізії – 100 діб.

Це перший корабель оснащений електромагнітними катапультами. Авіакрило може складатися з понад 75 літаків та гелікоптерів. Для самооборони авіаносець озброєний зенітними ракетними комплексами – по дві установки RIM-162 ESSSM та RIM-116 RAM, трьома 20-мм зенітними артилерійськими комплексами Mark 15 Phalanx CIWS та чотирма 12,7-мм кулеметами.