Знайомство з катерами ВМСУ «Старобільськ» та «Слов’янськ»

Знайомство з катерами ВМСУ Старобільськ та Слов’янськ

Швидкохідні патрульні катери «Старобільськ» та «Слов’янськ» класу «Айленд», вже найближчими днями будуть офіційно прийняті до складу Військово-Морських Сил України.

Провести екскурсію катерами погодився помічник командира Мирослав Криворучко, який родом із Севастополя. У 2013 році він вступив до Академії ВМС імені П.С.Нахімова, а вже у 2014 році, через окупацію Росією Криму, бйому довелося продовжувати навчання у Одесі.

ВМСУ мають намір використати вказані катери за прямим призначенням, тобто у якості патрульних, а також надати їм додаткові спроможності щодо протидиверсійного забезпечення з перспективою їх застосування як у відкритому морі, так і для забезпечення охорони та оборони пунктів базування, портів та інших берегових і морських інфраструктурних об'єктів.

«Айленди» вважають дуже вдалими за мореплавними якостями: передове навігаційне та електронне обладнання дає можливість використовувати їх для найрізноманітніших завдань.

Інтегрована система моніторингу «Транзас» має широкий діапазон функцій: підтримка та управління відео спостереженням, радіопеленгаторами, гідрометеостанціями, інтеграція даних відразу з декількох радіолокаційних станцій, захват та передача цілей в автоматичному та ручному режимі, синхронний запис, повна діагностика систем і датчиків та багато іншого.

Познайомилися ми і з навігаційною системою «Фуруно». Працює вона паралельно з «Транзасом», необхідна для порівняння навігаційних даних, а також, досконалого прорахування дій та прокладання маршруту. Працювати з таким обладнанням не складно, втім головне – навички, яких можна набути лише на практичних заняттях під час навчання.

На катері встановлена нова протипожежна система. Якщо десь спрацьовує датчик диму, система реагує і екіпаж починає боротьбу за живучість.

Знайомство з катерами ВМСУ Старобільськ та Слов’янськ

Окремо слід розповісти про машинне відділення. На кораблі його вважають одним із найнебезпечніших, адже тут багато різних мастил та інших легкозаймистих речовин. Тому й підхід до гасіння пожежі інакший, більш радикальний. Якщо у машинному відділенні спалахнуло, то весь екіпаж виводиться звідти, відсік герметизується, і всередині розпорошується спеціальна речовина, яка виводить кисень із повітря. Правда, після такої «процедури» ще годину без спеціальних засобів захисту людині не можна сюди заходити.

Знайомство з катерами ВМСУ Старобільськ та Слов’янськ

Окрім цього, у кожній каюті чи кубрику, біля кожної ліжка є індивідуальний засіб для дихання у задимленому приміщенні, який дозволяє до п’ятнадцяти хвилин перебувати в аварійному приміщенні, цього часу вистачить, щоб залишити його або одягти більш серйозну амуніцію.

Щодо комфорту — попри те, що зовні катер здається невеликим, всередині дуже просторо. Великі каюти та кубрики, в кожному з яких є кімната для вмивання із душовою кабіною, широкі проходи, кают-кампанія, де одночасно може розміститися майже весь екіпаж — все це робить катер комфортним для служби, чого, будемо відверті, не вистачає бойовим кораблям ще радянських проєктів. Також на борту «Айлендів» встановлені опріснювачі морської води. Моряки кажуть, що такий апарат за годину видає 500 літрів прісної води, яку спокійно можна використовувати як для пиття та приготування їжі, так і для технічних потреб.



Використані джерела:
Відеосюжет Телерадіостудії» «Бриз МО України
Сайт Інформаційного агентства Міністерства оборони України. Особливості американських катерів типу «Айленд»