ЗСУ закуплять у НАТО намети, взуття та спорядження для ССО

ЗСУ закуплять у НАТО намети, взуття та спорядження для ССО

Наступного року військо планує купити через Агенцію НАТО з підтримки та постачання (NATO Support and Procurement Agency) речове майно, зокрема те, що не виробляється в Україні.

Про це на брифінгу заявив заступник начальника відділу речового забезпечення Центрального управління речового забезпечення Тилу ЗС України полковник Юрій Курінний.

Це експеримент. Закупимо в іноземних виробників намети, взуття та інші необхідні предмети. Департамент державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів Міністерства оборони України має можливість здійснювати закупівлю через Агенцію НАТО

Придбають низку предметів для Сил спеціальних операцій Збройних Сил України — взуття, польові костюми, які стоять на забезпеченні у країнах-членах НАТО. Ці предмети закуповують в іноземних виробників, тому що на території України поки немає виробників, які забезпечать нову якість матеріалів та технологію виробництва.

Наприклад, нові зразки взуття для військових ССпО також кардинально відрізнятимуться від поширених у війську,новинка має нижчу висоту, кращий захист бортів, а головне високоякісні матеріали для паропроникності. Пара такого взуття коштуватиме понад 4 тис грн. Водночас вартість взуття для бійців звичайних військових підрозділів становить 1400 грн.

Загалом уся форма спецпризначенців кардинально відрізнятиметься від загальновійськової – вона більш функціональна, ергономічна та якісніша, але й вартість її ушестеро вища. Нагадаємо, що відповідно до наказу МОУ №232-2016р, колір усіх речових виробів обирають командири військових частин Сил спеціальних операцій самостійно.

Окрім форми для ССпО у іноземних постачальників також планують закупити намети.

Вони не повинні бути дорожчими за вітчизняні, але при цьому — більш довговічними. До цього ми їх отримували як гуманітарну допомогу та мали змогу пересвідчитись у їхній якості.

Нагадаємо, що минулого року Верховна Рада прийняла закон, що надає можливість державним замовникам купувати продукцію, роботи та послуги оборонного призначення з-за кордону напряму, без посередників у вигляді компаній спецекспортерів. А Мінборони визначило порядок здійснення закупівель через Агенцію НАТО з підтримки і постачання.