Найпопулярніша публікація року – про перехід ЗС України на американську систему грошового забезпечення

американську систему грошового забезпечення

233 тисячі разів передивились публікацію UMP про перехід Збройних Сил України на американську систему грошового забезпечення, що стала найпопулярнішою публікацією року.

Нагадаємо, що 12 вересня Ukrainian Military Pages опублікували тези презентованого у Генштабі проєкту щодо впровадження перспективної системи грошового забезпечення військових Збройних Сил України, що передбачає підняття його розміру до 20-60 тис грн.

Американську систему пропонується взяти за основу, оскільки саме система кадрового менеджменту ЗС США є базовим орієнтиром під час розробки перспективної системи кадрового менеджменту української армії. В американській системі (застосовується у США, Німеччині, Туреччині, Литві) розмір базової виплати залежить від звання та вислуги років у ньому (становить близько 80% місячного ГЗ), а усі додаткові виплати стимулюючого та компенсаційного характеру визначаються у «твердих» розмірах.

Відповідно перспективна система передбачає відміну посадових окладів як явища, а також запровадження гнучкої системи надбавок стимулюючого та компенсаційного характеру (до 30% від загального розміру місячного грошового забезпечення), яка враховуватиме особливості та умовах служби військових на конкретних посадах.

Перспективні розміри базової виплати військовослужбовців ЗСУ (складає біля 80% грошового забезпечення, решту до 30% складатимуть надбавки за вміння та умови служби):

Перспективна система грошового забезпечення ЗСУ

Плани розпочати реформу грошового забезпечення у 2020 році, вже 18 грудня підтвердив перший заступник начальника Генерального штабу ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Корнійчук:

У 2020-му плануємо запустити реформу грошового забезпечення. Діюча система недосконала. Чому? Наведу приклад: у командира бригади тарифний розряд — 39. У заступника начальника відділу командування видів Збройних Сил України тарифний розряд теж 39, у полковника Генерального штабу на такій же посаді — 46. Маємо встановити справедливі і тарифні розряди, і звання на всіх посадах з огляду на рівень відповідальності та світову практику. Це величезна і складна робота. Це революційні зміни для нашого сприйняття.

Для розуміння суті реформи, яку плануємо запровадити, наведу, як приклад, модель американської армії. За словами одного з моїх нещодавніх співрозмовників — генерала армії США, у них сержант розвідник чи молодий офіцер підрозділу спецпризначення може отримувати з надбавками за виконання окремих бойових завдань чи участь у певних операціях зарплату більшу, ніж сам генерал. Ми теж плануємо ввести систему надбавок лише за конкретні виконані завдання. За вихід у море, несення бойового чергування, стрибок з парашутом, розмінування, розвідку і таке інше. А також змінити принципи відповідності військових звань до посад, максимально уніфікувати. Іншими словами, полковник Генерального штабу, командування Сухопутних військ чи полковник, комбриг мають отримувати однакове грошове утримання.

Але також варто зауважити, що це не буде скоро, наприклад з 1 січня, тому що перехід на нові стандарти потребуватиме певного часу, зокрема необхідно:

  • розробити концепцію реформування кадрового менеджменту ЗСУ;
  • впровадити нові військові звання (рекрут, майстер-сержант, бригадний генерал та ін.) та визначити перелік посад, що їм відповідатимуть;
  • зробити розподіл військових звань у відповідності до рівня освіти та рівня відповідальності за посадами;
  • розробити прозору систему призначення військових на посади на конкурсній основі;
  • відновити проведення щорічних оцінювань.
  • визначити новий перелік надбавок і компенсацій;
  • провести дослідження щодо визначення мінімально-необхідного розміру доходів військових різних категорій;
  • підготувати проєкти змін до відповідних законодавчих і нормативно-правових актів;
  • розробити нову систему пенсійного забезпечення військовослужбовців.

Тому у найближчий перспективі питання матеріального стимулювання військових до тривалого проходження служби можливе лише у рамках існуючої системи грошового забезпечення, наприклад підняттям щомісячних премій чи розміру певних надбавок, які встановлюються (корегуються) щороку наказами Міністерства оборони.