США замовили дев'ять субмарин класу «Вірджинія»

Автор: Ганна Марко
США замовили дев'ять субмарин класу Вірджинія

ВМС США підписали контракт вартістю 22 млрд дол з компаніями General Dynamics Electric Boat і Huntington Ingalls Industries на будівництво дев'яти атомних багатоцільових підводних човнів класу «Вірджинія» у новітній модифікації Block V.

Будівництво човнів п'ятого покоління розпочнеться незабаром, поставки плануються з 2025 по 2029 рік. Контракт також передбачає можливість будівництва у межах контрактних термінів десятого судна, що збільшить загальну вартість контракту до приблизно 24,1 мільярда доларів, повідомляється у пресрелізі Командування морських систем ВМС США (NAVSEA).

Модифікація Block V передбачає збільшення кількості ракет Tomahawk з 12 до 40 завдяки новій секції корпусу. Також човни озброєні 533-мм торпедними апаратами (торпеди Mark 48), мають устаткування для спеціальних операцій – безпілотні підводні апарати, шлюзову камеру для водолазів, палубне кріплення для контейнера або надмалого підводного човна.

Субмарини класу Virginia побудовані для домінування у прибережних водах та світовому океані під час ведення протичовнові війни, боротьби з надводними кораблями, для завдання ракетних ударів, підтримки операцій сил спеціальних операцій, ведення розвідки та мінної війни. На сьогодні американський Військово-морський флот отримав 18 підводних човнів класу «Вірджинія» 1-3 серій, ще десять субмарин Block IV будуються.