ВМС НВАК отримали перший подовжений есмінець Тип-052D

ВМС НВАК взяли на озброєння перший подовжений есмінець класу Тип-052D

Перший подовжений 7500-тонний ескадрений міноносець «Тип-052D» («Луян-3») увійшов до бойового складу Військово-морських сил Народно-визвольної армії Китаю (НВАК).

Церемонія відбулась 12 січня, одночасно з введенням до бойового складу головного есмінця «Тип-055» (за класифікацією НАТО – Renhai/«Ренхай»), повідомляє armstrade.org.

Есмінець побудований Jiangnan Changxingdao у Шанхаї, спущений на воду в середині 2018 року. Добудова і прийняття на озброєння корабля за 18 місяців з моменту спуску на воду є істотним досягненням суднобудівної промисловості Китаю.

Корабель, що отримав позначення (156) «Зібо», увійшов до складу 6-ї флотилії ВМС НВАК, яка базується у м. Дінхай на острові Чжоушань (150 км на північний захід від Шанхаю).

ВМС НВАК взяли на озброєння перший подовжений есмінець класу Тип-052D

«Зібо» – 14-й ескадрений міноносець класу «Тип-052D» і перший корабель з подовженим льотним майданчиком, що збільшує його загальну довжину на 4 метри – до 161 м. Ймовірно, така зміна потрібна для застосування палубної версії середнього гелікоптера Z-20 замість Ка-28/31, якими кораблі цієї серії оснащувалися спочатку.

Ще однією очевидною зміною, є установка нової РЛС виявлення великої дальності що замінила антену «Тип-517». Позначення нової станції та її характеристики поки невідомі.

Також змінена надбудова ангара, зокрема зменшена висота тильної частини для встановлення на даху антени супутникового зв'язку без створення перешкод для стрільби ЗРК малої дальності HHQ-10. Ця антена замінює антени, які встановлювалися раніше рл лівому і правому бортах перших есмінців серії. Зміни надбудови зменшують висоту двері ангара, що навряд дозволить застосовувати на подовженому варіанті есмінця гелікоптери Ка-28/31.

Льотні випробування Z-20, зовні схожого з Sikorsky UH-60 «Блек Хок», почалися у 2013 році, і припускається, що у перспективі він буде прийнятий на озброєння ВМС НВАК. Фото палубної версії Z-20 з'явилися в жовтні 2019 року, ймовірно, під час проведення випробувань. Проте, до розміщення Z-20 на борту есмінців або фрегатів ВМС НВАК, потрібна подальша модифікація машини, що включає установку РЛС, ГАС і забезпечення можливості нести торпеди.

Z-20

Терміни розробки і випробувань морської версії гелікоптеру Z-20 поки невідомі. Таким чином, й подовжені «Тип-052D», й більші есмінці «Тип-055», ймовірно, у найближчій перспективі оснащуватимуться гелікоптерами Z-9.