Президент Польщі запропонував Зеленському спільно відзначити перемогу над Росією

Варшавська битва

Президент Польщі Анджей Дуда запропонував українському колезі Володимиру Зеленському спільно відзначити у серпні цього року 100-річчя Варшавської битви, коли війська Юзефа Пілсудського і Симона Петлюри перемогли більшовиків.

Про це він заявив під час спільного брифінгу в Освенцимі, де проходили заходи з нагоди 75-річчя визволення концтабору Аушвіц-Біркенау, повідомив Укрінформ.

«Я запропонував пану Президенту спільно вшанувати пам’ять польських та українських солдатів, які разом в 1920 році боролися з більшовицькою навалою», – сказав Анджей Дуда.

Варшавська битва («Диво на Віслі», 13-25 серпня 1920р.) – вирішальна битва Радянсько-польської війни 1919-1921 років, у результаті якої Польська Республіка зберегла свою незалежність, завдавши поразки військам Радянської Росії. Союзником польських військ виступили українські військові з'єднання УНР.

Президент Польщі також висловив задоволення тим фактом, що багато історичних проблем, які перешкоджали нормальним відносинам з Україною, тепер розв’язано. Зокрема, відновлено пошуково-ексгумаційні роботи в Україні, і незабаром відбудеться поховання останків польських солдатів у Львові та інших місцях.

«Нам вдалося знизити градус емоцій навколо спільного трагічного минулого, і сьогодні наші країни з відкритим серцем рухаються вперед, у майбутнє, – сказав Президент України Володимир Зеленський в заяві для ЗМІ. – Віднині у наших відносинах ми акцентуємо увагу на тому, що нас об’єднує».

Крім того на спільному брифінгу, Анджей Дуда запевнив в однозначності польської позиції щодо відновлення територіальної цілісності України в кордонах до 2014 року

«Для Польщі ситуація є однозначною: ми вимагаємо дотримання міжнародного права і в цьому контексті – відновлення повної територіальної цілісності України. Це наша однозначна позиція, Україна завжди може на нас розраховувати в цьому питанні», – заявив Дуда.