Індія долучилася до пулу виробників палубних літаків

Індія приєдналася до клубу виробників палубних літаків

Прототип палубного варіанта індійського національного легкого винищувача HAL Tejas виконав першу посадку на палубу та зліт з трампліна авіаносця Vikramaditya ВМС Індії.

Тобто Індія номінально приєдналася до «клубу країн», національна авіабудівна промисловість яких здатна створювати літаки палубної авіації.

Перша демонстрація палубного Tejas відбулася 2010-го на підприємстві Hindustan Aeronautics Ltd (HAL). Очікувалося, що на озброєння її приймуть у 2015 році. У 2016-му, за результатами перших льотних випробувань двох прототипів, керівництво ВМС Індії відмовилось від розвитку програми, визнавши, що літак не відповідає вимогам флоту і непридатний для польотів з авіаносців із трамплінним стартом. Але торік випробування продовжилися.

До програми корабельних випробувань літак пройшов іспит на авіабазі INS Hansa, що має наземний комплекс тренувань льотчиків палубної авіації (аналог радянського комплексу НИТКА, що функціонує в Саках у Криму).

Індія приєдналася до клубу виробників палубних літаків

Легкий винищувач HAL Tejas («Бриллиант») розвиває швидкість до 1920 км/год, має практичну дільність 2 000 км. Озброєний 23-мм гарматою, має вісім точок для підвісного озброєння.

Наразі, у якості основного літака палубної авіації Індія використовує МиГ-29К.



Використані джерела: АрміяInform