Замість «академії» 6-місячні курси лідерства за зразком НАТО

Замість академії 6-місячні курси лідерства за зразком НАТО

У Національному університеті оборони України запроваджено та розпочато лідерські курси для офіцерів за перспективними програмами, а саме: командно-штабний курс (L2), курс об’єднаних штабів оперативного рівня (L3) та курс вищого керівного складу стратегічного рівня (L4).

Ідея запровадження лідерських курсів обумовлена змінами в системі військової освіти України, яка відповідатиме міжнародним стандартам та гарантуватиме розвиток інноваційних та командних навичок, а також спроможності критичного та системного мислення для стратегічного вирішення проблем національної безпеки та оборони. Програми адаптовані під широке використання досвіду підготовки офіцерських кадрів в системах військової освіти країн-членів НАТО, зокрема – Балтійському оборонному коледжі (BALTDEFCOL).

Командно-штабний курс (L2) для офіцерів тактичного рівня проводится вперше у рамках освітнього процесу у Збройних Силах України. Навчання розпочали близько 20 офіцерів Сухопутних військ Збройних Сил України. Метою курсу є підготовка офіцерів для подальшого призначення на вищі посади. Він орієнтований на вивчення порядку роботи посадових осіб під час планування та ведення бойових дій батальйону та бригади в операціях угруповань військ.

На курсі об’єднаних штабів оперативного рівня (L3) підготовку розпочинають 20 офіцерів, які мають наукові ступені та вчені звання. Терміном навчання оновленого курсу визначено 6 місяців. У перспективі програма курсу спрямовуватиметься виключно на вивчення процесу операційного планування та охоплюватиме весь спектр операцій угруповань військ (сил) усіх рівнів. Особливістю є те, що дана програма за своїм змістом перебере на себе роль оперативно-стратегічного рівня підготовки військових фахівців в НУОУ.

Програма курсу вищого керівного складу (L4) за своїм змістом принципово відрізняється від діючих програм і сконцентрована виключно навколо питань оборонного та стратегічного планування та спрямована на розвиток стратегічного мислення слухачів. Так, одночасно з офіцерами оперативного рівня, в університеті розпочинає навчання група офіцерів вищого керівного складу. Термін навчання – 6 місяців.



Використані джерела:
Офіційний вебсайт Міністерства оборони України