Підвищення грошового забезпечення і вирішення житлових проблем військових – петиції до президента

Підвищення грошового забезпечення

На президентському сайті зареєстровано дві нові електронні петиції щодо покращення соціального захисту військових, зокрема й щодо наближення рівня грошового забезпечення до декларованих владою стандартів НАТО.

Про збільшення грошового забезпечення йдеться в електронній петиції №22/083500-еп від 24 січня, ініційованій Валентином Пехньо. На момент виходу статті петицію підписали 16 осіб.

Текст петиції:


Були деякі новини, що президент України, Зеленський Володимир Олександрович, мав наміри підвищити грошове забезпечення для військовослужбовців, але обіцянок з його сторони не було. Тож все затихло, звісно все залежить від різних факторів, але якщо ми намагаємося переходити на стандарти армій країн НАТО, то можливо для початку потрібно запитати себе, а яке грошове забезпечення військовослужбовців у країнах НАТО? Візьмемо звичайно солдата армій різних країн НАТО для порівняння, наприклад:

  • Німеччина – 1954€, це 50 000 грн.;
  • США – 1638$, це 40 000грн.;
  • Нідерланди – 1858€, це 48 000 грн.;
  • Великобританія – 1667£, це 53 000 грн.;
  • Франція – 1522€, це 40 000 грн.

А мінімальне грошове забезпечення нашої армії для солдата становить 417$, це всього 10 000 грн. і це називається перехід на стандарти армій країн НАТО. Тому для України грошове забезпечення військовослужбовців повинно були достойним, щоб солдат першого року служби міг отримувати хоча б 1000$, тоді і люди б ішли в армію, армія це важлива сфера в державі. Якщо б не було армії, людей які хочуть захищати свою країну, свою землю, то Україна не змогла б протриматися 5 років боячись з агресором. Над цим слід задуматися.


Автор іншої петиції №22/083170-еп від 20 січня, Віталій Пильнюк, пропонує для вирішення проблемного питання житла для військових змінити порядок кредитування придбання житла для військовослужбовців. На момент виходу цієї статті петицію підписали 84 особи.

Текст петиції:


Задля популяризації, престижу та стимулювання бажаючих проходити службу в Збройних Силах України та інших військових формуваннях, а також вирішення проблематичного питання забезпечення житлом військовослужбовців відповідно до статті 12 пункту 8 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», Прошу Вашого клопотання про внесення зміни до Постанови від 28 січня 2004 р. № 88 «Про затвердження Порядку кредитування будівництва та придбання житла для військовослужбовців Збройних Сил та інших військових формувань», а саме:

Статтю 3 викласти в наступній редакції:

Військовослужбовці, які не мають жилого приміщення для постійного проживання і перебувають на квартирному обліку за місцем проходження служби, мають право на отримання кредитів для купівлі або будівництва житла в межах гарнізону, отримують кредит терміном до 15 років, за рахунок коштів, передбачених у бюджеті військовими формуваннями, з щомісячним відрахуванням з грошового забезпечення відповідної суми для погашення кредиту з мінімальною відсотковою ставкою, яка залежить від вислуги років, а саме:

  • вислуга більше 5 років – 3 відсотків річних;
  • вислуга більше 10 років – 2 відсотки річних;
  • вислуга більше 15 років - 1 відсоток річних;
  • вислуга більше 20 років – 0.5 відсоток річних;
  • вислуга більше 25 років – 0.1 відсоток річних.

Військовослужбовці, які бажають отримати даний кредит повинні підписати(продовжити) контракт з Збройними Силами України або іншими військовими формуваннями на термін, не менший терміну виплати кредиту.

Кредит може бути погашений передчасно з коштів фізичних та юридичних осіб. У випадку непогашення військовослужбовцем кредиту в повному об’ємі, з ним автоматично продовжується контракт на термін від 1 до 3 років, за рішенням командира (начальника). У випадку звільнення військовослужбовця з військової служби в зв’язку з службовою невідповідністю або порушення умов контракту та наявності непогашеного кредиту за житло, в нього є 6 місяців для його погашення, в іншому випадку дане житло переходить в житловий фонд військового формування без повернення компенсації військовослужбовцю.

Погашення кредиту за житло не є підставою для закінчення контракту, підписаного у зв’язку з купівлею житла. Після погашення кредиту за житло в повній мірі, дане житло переходить в особисту власність військовослужбовця. У випадку отримання інвалідності або загибелі військовослужбовця, пов’язаного з проходженням служби, погашення кредиту реалізується за рахунок коштів військового формування, а житлове приміщення переходить в повну власність військовослужбовця, який отримав інвалідність або сім’ї загиблого.

Статтю 4 викласти в наступній редакції:

Кредит для будівництва або придбання житла згідно з цим Порядком надається військовослужбовцю фінансовою установою в військового формування, з якою підписаний контракт, у безготівковій формі один раз.


Посилання на повні тексти нормативних документів з питань грошового, речового, житлового та соціального забезпечення можна знайти на сторінці сайту «Норми забезпечення військовослужбовців» .