Виміняти у США вживані F-16 на свої МіГ-29 у якості мішеней пропонують у Польщі

У Польщі пропонують виміняти у США вживані F-16 на свої МіГ-29 у якості повітряних мішеней

Запропонувати свої МіГ-29 американцям для програми FSAT (повномасштабна повітряна ціль) в обмін на вживані винищувачі F-16, як перехідне рішення до придбання нових літаків...

Такий варіант пропонується ВПС Польщі в публікації на сайті Defence 24. Обмін також вирішив би проблему повторного введення в експлуатацію літаків МіГ-29, які, як відомо, мали кількамісячну перерву у польотах і потребують додаткової модернізації.

FSAT (Full-Scale Aerial Target) – це безпілотники, що створюються зі старих бойових літаків, пристосованих для дистанційного керування польотом з порожньою кабіною. Зазначається, що у разі постачання США для цієї програми польських МіГ-29, це могло б також частково завантажити й польську промисловість щодо переобладнання літаків у безпілотну версію.

Натомість Польща б отримала F-16, які призначались для використання у якості літаків-мішеней. Що також вигідно США, вважає автор. Наприклад, важливо, щоб на східному фланзі НАТО з'явилося кілька десятків додаткових F-16, які будуть експлуатуватися та фінансуватися поляками. Американці нічого не втрачають, бо все одно готували ці літаки до знищення.

QF-16 - безпілотна версія літака F-16. Фото: USAFопис фото QF-16 - безпілотна версія літака F-16. Фото: USAF

Однак найголовніший прибуток від такого обміну отримають американські пілоти та оператори зенітних систем. Вони отримають унікальну можливість зіткнутися з справжніми винищувачами МіГ-29, практично ідентичними тим, які вони можуть зустріти під час зіткнення з російськими ВПС. І мова йде не лише про силует самого літального апарату та його "появу" в системах управління вогнем, а й про маневрування та тактику, якими користуються пілоти МіГів під час справжніх боїв. Тут також можуть допомогти польські пілоти, які, безперечно, можуть віддалено контролювати свої колишні винищувачі.

Таким чином, обмін з Польщею усуне найважливіший недолік програми QF – те, що американці все ще змушені використовувати американські літаки для імітації ворога.

Першими на безпілотні цілі перетворювали винищувачі Convair F-106 Delta Dart (позначені в безпілотній версії QF-106A), які з 1998 року були замінені американськими винищувачами часів війни у ​​В'єтнамі McDonell Douglas F-4 Phantom II (QF/QRF-4). Про потреби може свідчити той факт, що BAE Systems на замовлення ВПС США створили 314 безпілотників Phantom-II.

З вересня 2016 року роль безпілотних цілей виконують лише старіші версії F-16 (позначені як QF-16). І тут дуже важлива інформація для Польщі: QF-16 – це не просто уламки, підготовлені до одного польоту. Під час переобладнання винищувачів зберігаються всі льотні характеристики екіпажних версій, включаючи можливість виконання надзвукових польотів та маневрів із перевантаженнями 9G. Також встановлене сучасне обладнання для електронної протидії, для створення зенітним системам умов максимально наближених до реальних.

Кожен літак QF-16 може використовуватися двома способами: з пілотом на борту для його навчання та без пілота, як дистанційно-керована повітряна ціль. Безпілотники використовуються 82-ю ескадрильєю повітряних цілей ВПС, що дислокується на військово-повітряній базі Тіндал у штаті Флорида.

Звичайно, питання витрат залишається. Оцінки, проведені польською стороною у 2016 році, показали, що закупівля та модернізація винищувачів F-16AM/BM (найчастіше використовуються для переобладнання у дрони) є дуже дорогими і невигідними. Однак значна частина цих витрат може бути відшкодована, якщо ми отримаємо літак безкоштовно, а крім того американці частково заплатили б роботу з адаптації літаків МіГ-29.

Тому Польща повинна була б оплатити ремонт винищувачів F-16. Обсяг таких витрат може бути продемонстрований контрактом, укладеним ВПС США з Boeing у березні 2015 року, який отримав лише 28,46 млн дол за ремонт 25 винищувачів F-16, майбутніх безпілотників.

Чотири роки тому передбачалося, що до 2022 року 210 виведених з експлуатації винищувачів F-16 будуть перетворені на безпілотники. Деякі з них, безумовно, придатні для подальшого використання у ВПС Польщі. Крім того, вони не повинні бути старшими за польські МіГі, і вони матимуть перевагу нами ними, бо зможуть використовувати західну зброю.