У лютому підпишуть угоду по «корветному» тендеру Бразилії, в якому Україна «в нагрузку» пропонувала крейсер

У лютому підпишуть угоду по «корветному» тендеру Бразилії

Консорціум Águas Azuis, утворений ThyssenKrupp Marine Systems, бразильськими Embraer та Atech, який обраний ВМС Бразилії для будівництва чотирьох корветів Tamandaré, у другий половині лютого отримає контракт вартістю 2 млрд доларів.

За основу проєкту Tamandaré візьмуть німецький фрегат класу MEKO A100. Постачання кораблів ВМС Бразилії триватиме з 2024 по 2028 роки, повідомляє Navy Recognition

Майбутні кораблі матимуть загальну водотоннажність 3555 тонн, довжину – 107,2 м, ширину — 15,95 м і осадку – 5,2 м. Двовальна пропульсивна установка складатиметься з чотирьох дизельних двигунів MAN 12V 28/33 DSTC, чотирьох дизельних генераторів Caterpillar C32. Максимальна швидкість – 28 вузлів, економічна – 14 вузлів.

Кораблі будуть оснащені протикорабельною ракетною системою Exocet MM40 Block 3 та системою протиракетної оборони SeaCeptor від MBDA, головною 76-мм гарматою Leonardo 76/62, торпедними апаратами та дистанційно керованими установками FN Herstal.

Нагадаємо, що українська ДГЗІФ «УКРІНМАШ» разом з від французькою Thalles та бразильською верф'ю ВМС (AMRJ) пропонували проєкт NAPIP (58300 «Амазонія»), основою якого став проєкт 58250 доопрацьований Дослідно-проєктним центром кораблебудування.

Планувалось будувати всю серію на верфі ВМС Бразилії, а також передати в інтелектуальну власність комплект проєктно-конструкторської документації. До офсетної частини пропозиції входила й передача недобудованого українського ракетного крейсеру проєкту 1164.

У разі укладення контракту, колишній крейсер «Україна» (ще раніше «Адмірал флоту Лобов»), який знаходиться в акваторії Миколаївського суднобудівного заводу, був би відновлений та демілітаризований в Україні, доставлений в Бразилію та модернізований українськими фахівцями згідно з рішенням Командування ВМС Бразилії.