Офіцер, який отримав сувору догану за критику Зеленського у Facebook оскаржить стягнення у суді

Офіцер, який отримав догану за критику Зленеського у Facebook подає до суду

Сувору догану за пост з критикою Президента України Володимира Зеленського на особистій сторінці у Facebook отримав офіцер Збройних Сил України, після оприлюднення ця подія викликала бурхливе обговорення та отримала подальший розвиток.

Варто зауважити, що фотокопія наказу, яка поширена вчора кількома інтернет-ресурсами, на початку не викликала довіри в адміністрації Ukrainian Military Pages, як за змістом так і зокрема тим, що документ доволі високого органу військового управління (Командування Сухопутних військ) складений із порушеннями Інструкції з діловодства у Збройних Силах України.

Офіцер, який отримав догану за критику Зленеського у Facebook подає до суду Офіцер, який отримав догану за критику Зленеського у Facebook подає до суду Офіцер, який отримав догану за критику Зленеського у Facebook подає до суду

Але надвечір його справжність підтвердила пресслужба Командування Сухопутних військ поширивши у Facebook «пост обурення» ситуацією: «оприлюднення у Інтернет-мережі документів для службового користування заборонене чинним законодавством і завдає шкоди як Українській державі, так і її Збройним Силам, граючи на руку ворогові у часі війни».

Офіцер, який отримав догану за критику Зеленського у Facebook подає до суду

Не зрозуміло до чого тут «документи для службового користування», хоча з іншого боку й не дивно, що в органі де не знають скільки інтервалів повинно бути між пунктами наказу, чи як писати слово «наказую» можуть й не знати, що таке «для службового користування». Ба більше, офіцера навіть притягнули до відповідальності на підставі неіснуючих статей закону! (про це докладно наприкінці цієї статті).

Також стало відомо, що притягнутий до відповідальності офіцер відділення інформаційної протидії оперативного управління штабу Командування Сухопутних військ, це майор Ковальов Роман Анатолійович. Офіцер вважає своє стягнення незаконним, та обіцяє позиватися до суду.

Офіцер, який отримав догану за критику Зленеського у Facebook подає до суду

А тепер спробуємо розібратись, що саме порушив офіцер.

Стаття 49 Статуту внутрішньої служби ЗСУ, порушення якої начебто інкримінують офіцеру:

49. Військовослужбовці повинні постійно бути зразком високої культури, скромності й витримки, берегти військову честь, захищати свою й поважати гідність інших людей, зобов’язані завжди пам’ятати, що за їх поведінкою судять не лише про них, а й про Збройні Сили України в цілому.

Усі військовослужбовці повинні під час зустрічі (обгону) вітати один одного, додержуючись правил, визначених Стройовим статутом Збройних Сил України. Військове вітання – це вияв взаємної поваги і згуртованості військовослужбовців.

Також, на думку того хто писав наказ, офіцеру інкримінується порушення статті 4 Дисциплінарного статуту:

4. Військова дисципліна зобов’язує кожного військовослужбовця:

додержуватися Конституції та законів України, Військової присяги, неухильно виконувати вимоги статутів Збройних Сил України, накази командирів;

бути пильним, зберігати державну таємницю;

додержуватися визначених статутами Збройних Сил України правил взаємовідносин між військовослужбовцями, зміцнювати військове товариство;

виявляти повагу до командирів і один до одного, бути ввічливими і додержуватися військового етикету;

поводитися з гідністю й честю, не допускати самому і стримувати інших від негідних вчинків;

не вживати під час проходження військової служби (крім медичного призначення) наркотичні засоби, психотропні речовини чи їх аналоги, а також не вживати спиртні напої під час виконання обов’язків військової служби.

Але тут варто зауважити, що замість посилання на статтю 49 статуту, текст наказу про покарання, посилається на порушення статті 49 Закону України «Про Статут внутрішньої служби Збройних Сил України», хоча зазначений закон має всього два! пункти, аналогічна історія і зі статтею Дисциплінарного статуту.

Офіцер, який отримав догану за критику Зленеського у Facebook подає до суду