Майбутні командири рот проходитимуть «курси капітанів»

Майбутні командири рот проходитимуть курси капітанів

У Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного відбулась узгоджувальна нарада з проведення пілотного проєкту Курсів капітанів (L-1C) у 2020 році.

Про це повідомляє інформаційне агентство Міністерства оборони України «АрміяInform».

Нараду ініціював начальник Генерального штабу – головнокомандувач Збройних Сил України. У заході взяли участь представники оборонного відомства, Генерального штабу ЗС України, командування Сухопутних військ, вищих військових навчальних закладів, а також іноземні партнери зі США, Канади та Литви.

Варто зазначити, що перші Курси капітанів проведено на базі Національної академії торік. Участь у них взяли 15 молодших офіцерів, які пройшли відбір у частинах і взяли участь у конкурсі після прибуття до вишу.

Підготовка тривала три місяці і передбачала модулі: «Бойове застосування роти та управління діями роти під час загальновійськового бою», «Робота штабу батальйону щодо планування та ведення бойових дій за процедурами «Military Decision Making Process» (за термінологією НАТО – 7-кроковий процес ухвалення військових рішень), «Лідерство та повсякденна діяльність». Слухачам курсів було надано всі необхідні знання і навички, щоб вони могли успішно виконувати обов’язки командира роти.

— Цей пілотний проєкт дуже вдалий. Ми хочемо його наростити, покращити, зробити насиченішим і цікавішим. Саме тому і зібралися, щоб обговорити подальші перспективи його розвитку, – зауважив представник Головного управління підготовки ЗС України полковник Андрій Бестюк. – Яка роль і місце цих курсів у загальній системі курсової підготовки і просування кар’єрними сходами молодих офіцерів? Не закінчивши цього курсу, не отримаєш роту та не станеш капітаном. Або будеш «вічним капітаном», якщо встиг отримати звання без курсів. Ми хочемо зробити курс обов’язковим, і наразі триває робота над змінами деяких наказів, щоб саме він був вписаний у відповідний каталог. Також ми б хотіли охопити ним максимальну кількість спеціальностей.

Серед основних прпозицій запровадження такого курсу не тільки для офіцерів механізованих і танкових військ, а й для артилеристів та логістів; збільшення практичної складової навчання і започаткування дистанційного навчання.

Майбутні командири рот проходитимуть курси капітанів

Подібна система кар’єрного зростання діє в країнах- членах НАТО. Про неї докладно розповіли представники США та Канади. У Збройних Силах України вона лише опробовується. Пілотний проєкт – це перша ластівка. Молоді офіцери, які хочуть підійматися кар’єрними сходами, повинні розуміти, що на них чекатимуть такі зміни й щодо професійної підготовки. До речі, обов’язкова вимога для ротних недалекого майбутнього – знання англійської мови.

Нагадаємо, що у Національному університеті оборони України також вже запроваджено лідерські курси для офіцерів за перспективними програмами, а саме: командно-штабний курс (L2), курс об’єднаних штабів оперативного рівня (L3) та курс вищого керівного складу стратегічного рівня (L4). Ці курси переберуть на себе роль т.зв. «академії» для офіцерів.