Нова ізраїльська ББМ Eitan готова до серійного виробництва

Нова ізраїльська ББМ Eitan готова до серійного виробництва

Міноборони Ізраїлю оголосило про готовність до серійного виробництва нової бронемашини «Ейтан», що поєднує технології танка «Меркава» та БТР «Намер», але за меншою ціною.

Розроблена спільно зі США нова машина легша і дешевша за попередні ізраїльські важкі бронетранспортери, до того ж вона забезпечить військам більшу швидкість та мобільність – «Ейтан» може рухатися зі швидкістю до 90 км/год. Машина оснащена активним захистом Iron Fist Light Decoupled (IFLD) від Elbit System, яким оснащуватимуть і американські БМП Bradley.

Нова ізраїльська ББМ Eitan готова до серійного виробництва фото © Zachi Evenor (CC BY 2.0)

ББМ «Ейтан» замінить сотні БТРів M113, які зараз експлуатуються ізраїльською армією. Водночас нові БТРи не замінюватимуть гусеничні бронетранспортери (БМП) «Намер» (Namer), а будуть їх доповнюватись. Колісний БТР, якій коштує вдвічі менше за «Намер», на відміну від гусеничних машин зможе перевозити піхотні загони по дорогах загального користування.

Нова ізраїльська ББМ Eitan готова до серійного виробництва

Розробка машини відбулася в Ізраїлі та у Сполучених Штатах, а його компоненти випускатимуться більш ніж на 60 підприємствах обох країн. Кожен БТР потребує виготовлення приблизно мільйона деталей, у тому числі понад 20 тонн сталі, 30 кілометрів зварювального дроту, 6 кілометрів кабелів живлення та зв'язку, а також близько 70 літрів фарби.

Нова ізраїльська ББМ Eitan готова до серійного виробництва

Характеристики БТР «Ейтан»

Колісна формула: 8x8
Бойова маса: 30 - 35 тонн
Двигун: дизельний, потужністю 750 к.с.
Максимальна швидкість: 90 км год
Швидкість по пересіченій місцевості: 50 км/год
Бойовий модуль: кулемет M2HB, оптико-електронні системи
Захист: V-подібне днище, навісні модулі додаткового захисту, КАЗ IFLD
Екіпаж: 3 чол
Десант: 12 осіб