Посаду начальника Генштабу розділять вже з 1 березня

Посаду начальника Генштабу розділять на дві з 1 березня

Розділення посади начальника Генерального штабу – головнокомандувача ЗС України перенесуть з 1 січня 2021-го на 1 березня цього року – зареєстровано проєкт змін до закону.

Законопроєкт, якій прискорює реформу управління зареєстрований 5.02.2020р. за №3015.

«Проєкт розроблено у зв'язку з необхідністю реалізації оборонної реформи та впровадження вже у 2020 році нової об'єднаної системи керівництва та управління силами оборони з метою побудови ЗС України за стандартами НАТО», – зазначається у пояснювальній записці.

У разі прийняття закону вже з 1 березня у Збройних Силах України з'явиться посада головнокомандувача, якій буде підпорядкований Президентові та міністру оборони України. Призначатиме його, за поданням міністра оборони, та звільнятиме Президент України.

Головнокомандувач буде відповідати за готовність до виконання покладених завдань і за безпосереднє військове керівництво та управління застосуванням Збройних Сил України, а також переданих в його підпорядкування сил і засобів інших складових сил оборони. Головнокомандувач ЗС України буде підзвітний Президенту та міністру оборони України з питань досягнення воєнно-стратегічних цілей у сфері оборони військовими силами і засобами, а також підтримання спроможностей цих сил і засобів до застосування.

Згідно з оприлюдненим раніше наказом Міноборони від 10.12.2019 №624 головнокомандувач для виконання своїх функцій матиме Апарат головнокомандувача Збройних Сил України.

Генеральний штаб Збройних Сил України, якій очолить начальник, буде головним органом військового управління з планування оборони держави, стратегічного планування застосування ЗС України та визначених сил і засобів інших складових сил оборони, координації і контролю за виконанням завдань у сфері оборони органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування та силами оборони у межах, визначених законодавством.