На «Айленди» встановили радянські 25-мм гармати (ФОТО)

На «Айленди» встановили радянські 25-мм гармати (ФОТО)

Як й анонсувалося, українські патрульні катери Island, передані США, отримали 25-мм автоматичні гармати (автомат М-110), які використовуються у спарених артустановках 2М-3М.

Виданню «Думская» вдалося зробити ексклюзивні кадри цієї зброї, коли «Старобільськ» та «Слов'янськ» сьогодні, 1 лютого, пришвартувалися біля причалу яхт-клубу «Одеса» під час церемонії випуску курсантів інституту ВМС НУ «ОМА», яка пройшла на морвокзалі.

Катери, нагадаємо, прибули до нас беззбройними, і тимчасово на них поставили старі, радянські, автоматичні гармати, перший варіант яких було прийнято на озброєння в 1953 році. Виготовляли їх на Тульському машинобудівному заводі. Всього було випущено 855 одиниць.

Артустановка 2М-3М має два автомати М-110, але на катери встановили один – на лафети від американських артилерійських установок Mk.38, що були демонтовані у США. Скорострільність установки – близько 300 пострілів в хвилину, початкова швидкість снаряда вагою 0,281 кг – 890 м/сек. Максимальна дальність стрільби 3000 метрів. Розрахунок – дві особи.

«Наразі ми своїми силами встановили тимчасове озброєння, але в майбутньому передбачено етап модернізації «Айлендів» – на них буде встановлена більш потужна зброя, яка підходить для бойових дій, рішення про це вже прийнято», – зазначив командувач Військово-Морських Сил ЗС України адмірал Ігор Воронченко.

На «Айленди» встановили радянські 25-мм гармати (ФОТО) На Айленди встановили радянські 25-мм гармати (ФОТО) На «Айленди» встановили радянські 25-мм гармати (ФОТО)

фото © Сергій Смоленцев