JAS-39 Gripen у повітряному бою впевнено перемагає Су-27

JAS-39 Gripen у повітряному бою впевнено перемагає Су-27

Під час китайсько-тайських маневрів 2015 року відбулися імітаційні бої між тайськими винищувачами JAS-39C/D Gripen та китайськими Cу-27SK. Літаки, виготовлені в Швеції, досягли величезної переваги над своїми суперниками.

Варто наголосити, що про результати «боїв» поінформували китайці, які зазнали поразки – детальний звіт був оприлюднений в грудні минулого року, повідомляє Defence24.

Спільні китайсько-тайські навчання під кодовою назвою Falcon Strike відбулися в листопаді 2015 року. Королівські ВПС Таїланду залучили винищувачі Gripen 701-ї винищувальної ескадрильї (має на озброєнні вісім JAS-39C і чотири JAS-39D), а китайці винищувачі Су-27СК (експортна модифікація Су-27), імпортовані в 1990-х роках з Росії.

Детальний звіт про навчальні бої, що точились у той час, був розкритий у грудні минулого року під час доповіді одного з найдосвідченіших пілотів-винищувачів Китаю, полковника Лі Чунхуа Хуа в Північно-Західному політехнічному університеті. Сам факт появи такої інформації свідчить про те, що вищий офіцерський корпус Народно-визвольної армії Китаю (НВАК) стурбований станом китайської бойової авіації. В іншому випадку, напевно, ніхто не ризикував би розкрити таку чутливу інформацію.

Читати також:Польща підписала контракт на купівлю 32 винищувачів F-35A

Під час чотириденних навчань у 2015 році літаки обох країн зіткнулися один з одним на відстані більшій за візуальну дальність (BVR – Beyond Visual Range). За цих умов «Гріпену» вдалося досягти 41 «ефективного ураження» противника, а китайським пілотам Су-27СК лише дев'ять. Під час імітаційних боїв на відстані 50 км і більше пілоти «Гріпенів» отримали 10 перемог, а Су-27 – жодної. Найбільшої ефективності західні винищувачі досягли на відстані 30 км і більше, коли відношення результативних пострілів склало 88 відсотків. Китайці на цій відстані досягли лише 14%, тобто лише один з семи пострілів влучав у ціль.

JAS-39 Gripen у повітряному бою впевнено перемагає Су-27

Під час близьких повітряних боїв (у полі зору) були інші результати – під час дводенних боїв китайцям вдалося збити 25 «Гріпенів» із втратою однієї своєї машини. Тут зіграла роль набагато потужніша силова установка літаків російського виробництва, а також те, що тайці імітували використання ракет «повітря-повітря» малої дальності старого покоління (AIM-9L Sidewinder), які сьогодні замінені на європейські IRIS-T.

Читати також:А-10 ВПС США після модернізації служитиме ще десять років

Проте, успіх у бою на невеликих відстанях, є невеликою втіхою, враховуючи той факт, що повітряні бої сьогодні ведуться в першу чергу за полем зору, і Су-27 зможе скоротити відстань лише після зазнання дуже великих втрат. Більше того, Gripen – це легкий та економний багатоцільовий винищувач, а Су-27СК – важка і коштовна машина переваги у повітрі.

Серед причин поразки полковник Лі також перераховував нижчі параметри китайського озброєння, включаючи радіолокаційно-керовану ракету «повітря-повітря» RVV-AE (експортне позначення Р-77), яка, на їхню думку, має ефективну дальність дії у 50 км, а тайці імітували використання AIM-120 AMRAAM (дальність 80 км).

Ще однією причиною були різні параметри радарів. На Су-27 це були Н001 «Меч» (РЛПК-27) від НДІП ім. В.В. Тіхомірова, здатниі виявляти цілі на відстані не більше 120 км, тоді як Ericsson PS-05/A на Gripen міг виявляти ціль за 160 км. До цього додається невеликий радіолокаційний підпис (ЕПР) Gripen, який китайці оцінили в 1,5-2 квадратних метри (для порівняння F-16C – 1,2 м), а у випадку Су-27 – до… 15 квадратних метрів.

Читати також:Греція планує придбати 24 винищувачі F-35A Lightning II

Під час наступних двох випадків, коли проводилися подібні навчання, китайці вже залучали інші літаки – J-10 та J-10C з ракетами PL-15. Як сказав полковник Лі, останні були вже «більш ніж достатніми» опонентами для «Гріпенів».

Незадовільні результати Су-27, який досі є основним винищувачем РФ (близько 300 машин на озброєнні 10 винищувальних ескадрилій з 37) та КНР (75 Су-27СК плюс 205 їхніх клонів, тобто J-11), показують, що все ще існує диспропорція між потенціалом західних країн та їх потенційними опонентами. Тим більше, що Gripen вже має вдосконалену версію JAS-39E…

Читати також:Boeing успішно поєднав пілотовані на безпілотні літаки