Держдеп США погодив продаж Австралії 200 ПКР LRASM

Держдеп США погодив продаж Автстралії 200 ПКР LRASM

Державний департамент США погодив продаж Австралії, за програмою Foreign Military Sale (FMS), до 200 протикорабельних ракет великої дальності AGM-158C LRASM та пов'язаного з ними обладнання, орієнтовною вартістю 990 мільйонів доларів.

Відповідне повідомлення оприлюднено Агентством Міноборони США з питань співробітництва в галузі безпеки (DSCA) 7 лютого, яке повідомило Конгрес про можливість такого продажу.

Уряд Австралії надіслав запит на придбання до 200 далекобійних (понад 900 км) ракет AGM-158C LRASM, кількох навчальних модифікацій ракет, контейнерів, допоміжного та навчального обладнання, технічної документації, а також надання технічної та логістичної підтримки.

протикорабельних ракет великої дальності AGM-158C LRASM

Австралія має намір застосовувати ракети зі своїх літаків F-18, що забезпечить збільшення можливостей щодо оборони важливих морських шляхів. Це буде перша купівля цих ракет Австралією, водночас, зазначається, що це не змінить військового балансу в регіоні.

Основним підрядником буде Lockheed Martin. Реалізація угоди вимагатиме щорічних поїздок до Австралії представників американського уряду та підрядника для технічних оглядів, підтримки та нагляду протягом приблизно п’яти років.

Варто зауважити, що це повідомлення про потенційний продаж вимагається американським законодавством та ще не означає, що фактичний продаж відбувся чи відбудеться.